Τα πυρά της αντιπολίτευσης δέχθηκε από τους εισηγητές των κομμάτων η ΠΝΠ με την οποία ρυθμίζονται με ευνοϊκότερους όρους ληξιπρόθεσμες οφειλές, ενώ παράλληλα δίνεται λύση στην διευθέτηση των χρεών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ και ενισχύεται με 30 εκατομμύρια ευρώ η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Η αποψινή συζήτηση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε με τις ομιλίες μόνο των εισηγητών των κομμάτων και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο το απόγευμα, με την ψήφιση του.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΝΔ και ΑΝΕΛ ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

«Με αυτή την ‘καλή’ ΠΝΠ, κάθε άλλο παρά λύνεται το πρόβλημα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, που είναι μια βαθιά προβληματική επιχείρηση, ενώ στο θέμα των φόρων η κυβέρνηση ‘πρώτη φορά Αριστερά’ κάνει ένα εντυπωσιακό άνοιγμα στους μεγαλοοφειλέτες», υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Χατζηδάκης. Παράλληλα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι πολιτεύεται με αβάσταχτη ελαφρότητα εξανεμίζοντας τα οφέλη της προηγούμενης περιόδου.

«Είναι καθαρή καταστροφή για τη χώρα κάθε φορά που νομοθετούμε στο γόνατο σημαντικά ζητήματα», υποστήριξε ο εισηγητής του Ποταμιού Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου, και επέκρινε την κυβέρνηση που «προχωρά σε ρύθμιση οφειλών αυτών που δεν ήταν συνεπείς όλα τα προηγούμενα χρόνια». Παράλληλα, τόνισε ότι το κόμμα του θα υπερψήφιζε την ρύθμιση για την ΕΒΖ αν ήταν μόνη της, προσθέτοντας ότι δεν «μπορούμε να στηρίξουμε ένα γονατογράφημα».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, δήλωσε ότι καταψηφίζει το νομοσχέδιο τόσο επί της αρχής όσο και την ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ενώ ψηφίζει παρών για την ΕΒΖ. Ταυτόχρονα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «χαρίζει, διαγράφει εκατομμύρια ευρώ από μεγαλοοφειλέτες και φοροφυγάδες που επίτηδες έκλεβαν το κράτος» και ότι για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης συνεχίζει την ίδια «φιλομονοπωλιακή πολιτική της ΕΕ, της σκληρής πολιτικής της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που δημιουργεί συντρίμμια μεταξύ των μικρομεσαίων αγροτών προκειμένου να γιγαντώνονται οι μεγάλοι και να γίνονται ακόμα μεγαλύτεροι». Πολιτική, όπως είπε, «που είχαν εφαρμόσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και σήμερα χύνουν με υποκρισία μαύρο δάκρυ».

Την διαφωνία του επί της ΠΝΠ εξέφρασε ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Νίκος Μίχος, δηλώνοντας ότι το κόμμα του την καταψηφίζει και κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι συνεχίζει την ίδια μνημονιακή αντιλαϊκή πολιτική που είχαν εφαρμόσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ισοπεδώνοντας την χώρα. Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση και στον εισηγητή της ΝΔ Κώστα Χατζηδάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ποια ήταν η άνθιση και η ανάπτυξη, κύριε Χατζηδάκη, που υποστηρίξατε; Οι 7.000 αυτοκτονίες; Αυτά να τα πείτε έξω. Και μην μιλάτε εσείς για νέο μνημόνιο, γιατί εσείς το υπογράψατε».

Ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος κατηγόρησε τόσο την ΝΔ όσο και το ΚΚΕ για επιλεκτική ανάγνωση του νομοσχεδίου, ενώ μίλησε και για αμνησία των προηγούμενων κυβερνήσεων που οδήγησαν την χώρα, όπως είπε, στο καταστροφική μνημόνιο.

«Φυσικά και υπερψηφίζουμε το σύνολο του νομοσχεδίου που προσπαθεί να δώσει λύσει στα τραγικά προβλήματα που δημιούργησαν οι πολιτικές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Για τους εργαζόμενους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης δεν φταίνε ούτε η Βαλαβάνη, ούτε εγώ, αλλά το μνημόνιο που εσείς υπογράψατε», ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου προκάλεσε η επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Καμμένος εναντίον του κόμματος του. «Τελείωσε η κριτική και η κόκκινη παντιέρα. Βλέπουν από το κανάλι της Βουλής ότι εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τους 1.000 εργαζόμενους και εσείς να τους απολύσετε», υποστήριξε ο κ. Καμμένος.

«Είσαι ψεύτης, συκοφάντης», απάντησε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Είναι η ώρα του κόκκινου παιδιού», συνέχισε ο κ. Καμμένος.

«Είσαι ψεύτης, συκοφάντης. Ποιος είσαι, ρε φίλε…» αντέτεινε ο κ. Καραθανασόπουλος. «Είμαι… Για αυτό θα μείνετε στο 5% και τρελαίνομαι. Δεν γίνεται αυτό το κράτος να λειτουργεί με παντιέρες», του ανταπάντησε ο κ. Καμμένος.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Αρβανιτίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ νομοθετεί με επιδερμικό τρόπο, δεν έχει ένα οργανωμένο σχέδιο, και πρόσθεσε ότι «πρέπει επιτέλους να μπει τέλος στο επικοινωνιακό της παιχνίδι».

«Είναι ένα νομοσχέδιο που ευνοεί τους φοροφυγάδες και τους απατεώνες και ταυτόχρονα καλλιεργεί δυσπιστία στους πολίτες. Δεν μπορεί να δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να φροντίσει για την επόμενη μέρα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης», κατέληξε ο κ. Αρβανίτης.