Την οικονομία ως «τον βασικότερο παράγοντα εθνικής ισχύος» με την εξωτερική πολιτική «ως δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» σε «μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή», συνέδεσε ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος εξερχόμενος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), το οποίο συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά.

«Μια νεκρωμένη οικονομία δεν μπορεί να υποστηρίξει μία ενεργητική πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι «πλέον είναι βέβαιο ότι η πορεία της οικονομίας επηρεάζει και την πορεία των εθνικών θεμάτων».

Ο κ. Κουμουτσάκος, όπως ανακοίνωσε, τόνισε στο συμβούλιο ότι μία «ρήξη με τους εταίρους θα είναι καταστροφή», επισημαίνοντας ότι «απαιτείται άμεσα μία έντιμη συμφωνία», καθώς «αυτό επηρεάζει το σύνολο των δυνατοτήτων της χώρας να ασκήσει μία αποτελεσματική εξωτερική πολιτική στην προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων».

Το ΕΣΕΠ, όπως είπε, «είναι ένας θεσμός οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ενημέρωσης και της μέγιστης δυνατής συναίνεσης για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», που «προϋποθέτει μία πλήρη ουσιαστική και έντιμη ενημέρωση για όλα τα θέματα. Προσβλέπουμε στο επόμενο ΕΣΕΠ που θα αφορά το Κυπριακό και εμείς ζητήσαμε και ακόμα ένα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι στη «σημερινή στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση στα βασικά σημεία υπήρξε μία συναντίληψη, αλλά εκφράστηκαν, όσον αφορά στους τακτικούς χειρισμούς, διάφορες απόψεις ως εποικοδομητικό συμπλήρωμα των σκέψεων του ΥΠΕΞ».