«Προσδοκούμε στη διαμόρφωση ενός λαμπρού μέλλοντος που θα εξασφαλίζει καλή ζωή στους λαούς μας στα πλαίσια σχέσεων που χαρακτηρίζονται από την ανοχή, ειρήνη, σταθερότητα και κοινωνική δικαιοσύνη» σημείωσε ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μετά την τριμερή στη Λευκωσία της Κύπρου με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Αναστασιάδη.

Ο κ. Σίσι υπογράμμισε ότι «η Μεσόγειος ενώνει και μας προτρέπει στην υιοθεσία μίας κοινής φόρμας συμβίωσης. Σήμερα συναντηθήκαμε εκ νέου για το καλό των λαών μας, εκφράζοντας τη σταθερή μας σχέση προς τις ιστορικές μας αξίες και προσδοκώντας σε ένα σύγχρονο πρίσμα με ευρύτερους ορίζοντες για όλους τους λαούς της περιοχής.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου τόνισε ότι «σήμερα αποφασίσαμε συνεργασία σε οικονομικούς επενδυτικούς και εμπορικούς τομείς και επίσης στους τομείς ενέργειας τουρισμού καιι μεταφορών».

«Έχουμε συμφωνήσει να αναβαθμίσουμε το επίπεδο της μεταξύ μας συνεργασίας για να είναι αναλογικό με το επίπεδο του πολιτικού συντονισμού που υπάρχει ώστε οι χώρες μας να γίνουν φυσική πύλη για τη συνεργασία Αφρικής και Ευρώπης» πρόσθεσε.

Εκτενή αναφορά έκανε παράλληλα και στον κοινό άξονα Αιγύπτου με την Ελλάδα και την Κύπρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού του Ισλαμικού Κράτους.

«Έχουμε όραμα για ένα κοινό μέτωπο κατά της τρομοκρατίας που περιλαμβάνει όλες τις κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις και στηρίζεται στην υποστήριξη των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για να στερέψουν οι πηγές χρηματοδότησης των εξτρεμιστικών οργανώσεων. Μας λυπεί όλους ότι αυτές οι ομάδες τρομοκρατίας διαπράττουν αυτά τα εγκλήματα και τις αποτρόπαιες σφαγές κάτω από τη σκέπη και το πρόσχημα μίας θρησκείας» σημείωσε ο Πρόεδρος Σίσι.

Επιπλέον, τόνισε ότι «έχουμε συμφωνήσει στη διεύρυνση της συνεργασίας μας για μία λύση στο Μεσανατολικό με κορωνίδα το Παλαιστινιακό πρόβλημα»