Στην πλέον κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της, η Ελλάδα κυβερνάται από δύο κόμματα που ανδρώθηκαν μέσα στα χρόνια της σκληρής κρίσης και εκφράζουν την ανάγκη του λαού, να απαγκιστρωθεί από τα αδιέξοδα, στα οποία τον οδήγησαν οι πολιτικές της ατέρμονης λιτότητας.

Γράφει ο Ν. Νικολόπουλος*

Συνεπώς η κυβέρνηση αυτή, καλείται να επαναφέρει την Εθνική και κοινωνική αξιοπρέπεια έχοντας δύο στόχους:

Πρώτος στόχος είναι να διαπραγματευτεί ουσιαστικά και υπεύθυνα με τους εταίρους της, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία και στην Ελληνική κοινωνία από τους παραλογισμούς των μνημονίων.

Δεύτερος στόχος είναι να δώσει τέλος στην Ελλάδα της φαιδρότητας, των πάσης φύσεως «διαδρόμων» και των «ημετέρων», οι οποίοι λεηλάτησαν τα τελευταία χρόνια τους Εθνικούς και Κοινοτικούς πόρους.

Σε σχέση με τον πρώτο στόχο, η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια να ξεφύγει από την μέγγενη των μνημονίων και της απόλυτης υποταγής.

Άμεσα και μεθοδικά ξεκίνησε μια μεγάλη εκστρατεία πειθούς στην Ευρώπη, για την ανάγκη να αλλάξει η τοξική συνταγή, που οδηγεί αργά και βασανιστικά στην ολική καταστροφή της χώρας.

Είμαστε βέβαιοι ότι η εκστρατεία αυτή, θα οδηγήσει όχι μόνο στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, αλλά και στην διευθέτηση του Ελληνικού χρέους, με την έκδοση νέων τίτλων μεγαλύτερης διάρκειας από τις σημερινές λήξεις και με αρνητικά επιτόκια.

Πρακτική που έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στην Ευρώπη, αφού ήδη η Φινλανδία ανταλλάσσει 1 δισ. χρέους της με την έκδοση νέων τίτλων με αρνητικά επιτόκια.

Αλλά σε σχέση και με τον δεύτερο στόχο, μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, διαπιστώνουμε την πρόθεσή της να προχωρήσει δυναμικά και χωρίς φοβικά σύνδρομα στην πάταξη της διαφθοράς, της διαπλοκής και της φοροδιαφυγής.

Οι στημένοι διαγωνισμοί στα δημόσια έργα και στις προμήθειες, με την συνεργασία επίορκων πολιτικών και κοινωνικών λειτουργών, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη φοροδιαφυγή και ατιμωρησία, οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα τον Ελληνικό λαό, ο οποίος καλείται να πληρώσει το «μάρμαρο», που ποτέ δεν πλήρωσαν οι ολιγάρχες του πλούτου.

Η οικονομική ολιγαρχία είχε φτάσει σε σημείο να υπαγορεύει νόμους στο πολιτικό σύστημα, για να αποφύγει τις ποινικές συνέπειες των παρανομών της, να φοροδιαφεύγει και να γλυτώνει πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων, για φορολογικές παραβάσεις και λαθρεμπόριο κάθε είδους, όπως αποκάλυψε πρόσφατα και ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας κ. Σούρλας.

Η ανάσυρση και διερεύνηση των υποθέσεων που έχουν διαβιβαστεί στην Βουλή και παραμένουν μήνες και χρόνια χωρίς καν να εξετάζονται, αποτελεί στοιχειώδες Δημοκρατικό καθήκον.

Είναι επιβεβλημένο η Βουλή να εγγυηθεί την διαφάνεια, στην διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, όποια και αν είναι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, είτε είναι πολιτικά, είτε είναι εκπρόσωποι εταιρειών, είτε είναι εκπρόσωποι οποιονδήποτε συμφερόντων.

Δεν είναι δυνατόν όταν συνθλίβονται μισθωτοί, συνταξιούχοι, μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες, μικροί και μεσαίοι ιδιοκτήτες, να μένουν στο απυρόβλητο αυτοί που περιλαμβάνονται στην λίστα Λαγκάρντ και στις άλλες λίστες των φοροφυγάδων.

Έχουμε υποχρέωση να ρίξουμε άπλετο φως σε όλα αυτά τα σκάνδαλα τα οποία επιχειρήθηκε να ενταφιαστούν.
Και αυτό θα αποτελέσει την αρχή για την προσπάθεια πάταξης της διαπλοκής και της διαφθοράς και αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Αυτούς τους δύο στόχους θα υπηρετήσει μέχρι τέλους η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού τα δύο κόμματα παρά την διαφορετικότητά τους, είναι αποφασισμένα να προτάξουν τους κοινούς στόχους και να φέρουν μια νέα εποχή για την χώρα και τον λαό της.

(*) Ο Νίκος Ι. Νικολόπουλος είναι Βουλευτής Αχαΐας των ΑΝΕΛ και πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος