Όλα τα ζητήματα που άπτονται της ψυχικής υγείας τέθηκαν σήμερα «επί τάπητος» σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, διοικητών, διευθυντικών στελεχών νοσοκομείων και εκπροσώπων φορέων του χώρου της Υγείας. Ο κ. Ξανθός είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα θέματα ψυχικής υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και ταυτόχρονα να λάβει γνώση των προτάσεων των εμπλεκομένων φορέων.

Και ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες από την κυβέρνηση για την επίλυση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας με σειρά παρεμβάσεων και συσκέψεων στην Κρήτη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου, σε εξέλιξη βρίσκεται η επίσχεση εργασίας των ειδικευομένων γιατρών στο «Βενιζέλειο» νοσοκομείο, οι οποίοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα εφημεριών από τον Δεκέμβριο του 2014 έως σήμερα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα επείγοντα περιστατικά διακινούνται με δυσκολία λόγω έλλειψης προσωπικού και αυξημένης προσέλευσης ασθενών, ενώ οι λίστες αναμονής για ραντεβού στα εξωτερικά ιατρεία, το αυξημένο κόστος, η έλλειψη ασφάλισης και η απουσία επαρκούς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οδηγούν στη συσσώρευση τακτικών περιστατικών που βρίσκουν διέξοδο στο Τμήμα Επειγόντων του δημόσιου νοσοκομείου.

Αν. Ξανθός: «Επιδιώκουμε ένα αξιοπρεπή για την κοινωνία συμβιβασμό»

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, δήλωσε ότι «δύο μήνες μετά από μια συμφωνία, η οποία έχει υπογραφεί για ένα μεταβατικό διάστημα, οι εταίροι μας δεν τηρούν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους σε ό,τι αφορά τη ροή των χρηματοδοτήσεων, προβάλλοντας συνεχώς νέες απαιτήσεις και στην ουσία δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού, με δημοκρατικό τρόπο, να κάνει άλλες πολιτικές επιλογές».
Ο κ. Ξανθός επισήμανε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να υπεραπιστεί το δικαίωμα αυτό μέχρι κεραίας, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «το σήμα που έχουμε δώσει, είναι ότι επιδιώκουμε ένα αξιοπρεπή για την κοινωνία συμβιβασμό μέσα στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να απεμπολήσουμε βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού μας προγράμματος, την ανάγκη αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ανακούφισης της κοινωνίας».