Ομόφωνα υποστηρίχθηκε η πρόταση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκης Κεραμέως για την προάσπιση της εκπαίδευσης όλων των γυναικών στο Αφγανιστάν, από τους Υπουργούς Παιδείας των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή Σύνοδο του Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΙΘ, «η πρόταση που υπέβαλε πρόσφατα η Ελληνίδα Υπουργός στη Σλοβένα ομόλογό της και Προεδρεύουσα του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας Simona Kustec για το τρέχον εξάμηνο, αποτέλεσε τη βάση της Κοινής Δήλωσης (Joint Statement) που συνυπέγραψαν σήμερα και οι 27 Υπουργοί, ζητώντας από τις Αρχές του Αφγανιστάν, εκ μέρους της ΕΕ, να εξασφαλίσουν έμπρακτα την ελεύθερη πρόσβαση όλων των γυναικών σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης της χώρας».

Επιπλέον, στο πλαίσιο του Συμβουλίου των Υπουργών Παιδείας και Νεολαίας, συζητήθηκαν «τρεις θεματικές: ψηφιακή εκπαίδευση και δεξιότητες, επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης στην εκπαίδευση, καθώς και χώροι νεολαίας».

  • «Ως προς την ψηφιακή εκπαίδευση και τις δεξιότητες, η Υπουργός ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου σε δύο άξονες: στη γενική εκπαίδευση, μέσω των Νέων Προγραμμάτων Σπουδών και των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, μέσω της δρομολογηθείσας αναβάθμισης τεχνολογικών εξοπλισμών και λοιπών υποδομών με πάνω από 400 εκ. ευρώ αλλά και ανανέωσης σε προσφερόμενες ειδικότητες (π.χ. σχεδιαστές ιστοσελίδων) και εκπαιδευτική ύλη.
  • Κατά τη δεύτερη συζήτηση για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τις τρεις συνιστώσες του προγράμματος επενδύσεων στη χώρα μας: τον ψηφιακό μετασχηματισμό της γενικής εκπαίδευσης, την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση και την Αριστεία και Καινοτομία στα Πανεπιστήμια. Συνολικά, για την εκπαίδευση στην Ελλάδα εξασφαλίστηκε το ποσό των 1,3 δις από το Ταμείο.
  • Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου για τη νεολαία, η Υπουργός Παιδείας ανέδειξε τη σπουδαιότητα της ενίσχυσης της συμμετοχής των νέων στα κοινά, που η χώρα μας υλοποιεί, μεταξύ άλλων, μέσω α. του εφοδιασμού των νέων με τις αναγκαίες ψηφιακές και άλλες δεξιότητες, όπως η κριτική σκέψη, και β. της έμπρακτης στήριξης για τη συμμετοχή των νέων και την πρόσβαση όλων στο δημόσιο διάλογο, ιδιαίτερα όσων ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, όπως π.χ. με τη δωρεά voucher για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού και με το Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση», αναφέρει το υπουργείο.

Επισημαίνεται, εξάλλου, «πως μετά το πέρας της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας και Νεολαίας των Κρατών-Μελών ΕΕ, η κα Κεραμέως θα πραγματοποιήσει συνάντηση εργασίας με Έλληνες Ευρωβουλευτές όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στην Παιδεία, να ακούσει τις απόψεις και τις προτάσεις τους και να συζητήσουν για θέματα ελληνικής και ευρωπαϊκής επικαιρότητας».

Αύριο, Τρίτη, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων «θα συμμετάσχει στο Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησης εξ αποστάσεως και στη συνέχεια θα συναντήσει, για θέματα που άπτονται της εκπαιδευτικής πολιτικής, τους Επιτρόπους Helena Dalli, αρμόδια για θέματα Ένταξης και Ισότητας και Nicolas Schmit, αρμόδιο για θέματα Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης», καταλήγει το ΥΠΑΙΘ.

«Σημαντική ημέρα»

Για «σημαντική ημέρα» έκανε λόγο η κα Νίκη Κεραμέως σε συνέχεια των παραπάνω. Διότι όπως ανέφερε «υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μία πρωτοβουλία της Ελλάδας για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος κατά του αποκλεισμού των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από την εκπαίδευση».

Ειδικότερα, η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων δήλωσε: «Σήμερα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα καθότι μετά από μία διετία επιστρέψαμε στις δια ζώσης συνεδριάσεις της Συνόδου των Υπουργών Παιδείας της ΕΕ. Είναι επίσης μία σημαντική ημέρα διότι υιοθετήθηκε από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ, μία πρωτοβουλία της Ελλάδας για έκδοση κοινού ανακοινωθέντος κατά του αποκλεισμού των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν από την εκπαίδευση. Είναι μία πρωτοβουλία που πήρε η Ελλάδα, κατόπιν πρότασης που στείλαμε στην ΕΕ σε όλους τους ομολόγους Υπουργούς Παιδείας και υιοθετήθηκε ολοθέρμως από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Κατά τα λοιπά στην ατζέντα τη σημερινή, είχαμε θέματα που αφορούσαν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, θέματα που αφορούν επενδύσεις στην εκπαίδευση στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς επίσης και ενίσχυσης των νέων μας και της συμμετοχής των νέων στα κοινά.

Στο πλαίσιο αυτό αναπτύσσουμε όλες τις δράσεις της χώρας μας που αφορούν για παράδειγμα στα νέα προγράμματα σπουδών, στα εργαστήρια δεξιοτήτων, σε όλο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα το οποίο προωθεί εδώ και δυόμιση χρόνια η ελληνική κυβέρνηση κι είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι η Ελλάδα πλέον πρωταγωνιστεί στις εκπαιδευτικές εξελίξεις».

Ολόκληρη η Κοινή Δήλωση

Η προαναφερθείσα Κοινή Δήλωση των Υπουργών Παιδείας αναφέρει τα εξής, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ:

«Μας ανησυχούν σοβαρά οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, ιδιαίτερα οι σοβαροί περιορισμοί στα δικαιώματα εκπαίδευσης των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών. Ο αποκλεισμός των γυναικών και των κοριτσιών από τη δημόσια σφαίρα θέτει σε κίνδυνο τις θετικές αλλαγές που έχουν επιτευχθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες και έχει σοβαρές συνέπειες για την ευρύτερη κοινωνία καθώς και για τα άτομα των οποίων τα δικαιώματα στερούνται.

Η εκπαίδευση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, που κατοχυρώνεται στην Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η οποία εγκρίθηκε επίσης από το Αφγανιστάν. Κάθε άτομο στο Αφγανιστάν έχει δικαίωμα στην εκπαίδευση. Η ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο των οικουμενικών αξιών, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης, της αρχής της μη διάκρισης και της ισότητας των φύλων.

Η ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση ωφελεί την ευρύτερη κοινωνία. Η εκπαίδευση είναι επίσης μια επένδυση στο μέλλον, η οποία προάγει την ευημερία των ατόμων και τη συνολική πρόοδο των κοινωνιών μας. Η εκπαίδευση βοηθά στην καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και στη μείωση της φτώχειας. Η διασφάλισή της χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιης ποιότητας εκπαίδευσης και η προώθηση ευκαιριών δια βίου μάθησης για όλους είναι ένας από τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, τους οποίους επικύρωσε επίσης το Αφγανιστάν.

Το Αφγανιστάν δεν μπορεί να συμβιβαστεί με το δικαίωμα στην εκπαίδευση, καθώς κάτι τέτοιο θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον του. Οι γυναίκες και τα κορίτσια στο Αφγανιστάν δεν πρέπει να υπόκεινται σε διακρίσεις ή σε οποιαδήποτε μορφή περιορισμού του δικαιώματός τους στην εκπαίδευση.

Καλούμε όσους βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας σε όλο το Αφγανιστάν να εγγυηθούν, με λόγια και με πράξεις, το δικαίωμα στην εκπαίδευση των Αφγανών γυναικών και κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, να διασφαλίσουν το δικαίωμά τους να συμμετέχουν, να ολοκληρώσουν και να επωφεληθούν από ποιοτική εκπαίδευση χωρίς διακρίσεις και να διασφαλιστεί ότι οι γυναίκες εκπαιδευτικοί μπορούν να ασκήσουν τα επαγγέλματά τους.

Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένου του σεβασμού τού δικαιώματός τους στην εκπαίδευση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να προωθήσουμε την ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση για τις γυναίκες και τα κορίτσια του Αφγανιστάν και να αποτρέψουμε κάθε μορφή παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή διακρίσεων σε αυτόν τον τομέα».