Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία, έστειλε εκ νέου σήμερα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου.

Κατά την ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών νωρίτερα την Πέμπτη, κατέστησε σαφές, όσον αφορά την ενταξιακή προοπτική όλων των Δυτικών Βαλκανίων, πως οι χώρες αυτές θα πρέπει να τηρούν τα συμφωνημένα και σημείωσε ότι υπάρχει η γνωστή αιρεσιμότητα, η οποία αποτυπώνεται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου. Ειδικότερα, αναφέρονται στις υποχρεώσεις για την εφαρμογή των διμερών συμφωνιών, όπως είπε.

Επικαλούμενος τη φράση από συνέντευξη του Νίκου Δένδια, είπε πως «οι κυβερνήσεις έρχονται και φεύγουν, αλλά τα κράτη μένουν».

Ειδικότερα για τη Βόρεια Μακεδονία – η οποία βρίσκεται σε πολιτική κρίση – υπογράμμισε πως η Ελλάδα ζητά την πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Μιλώντας, σε άλλο σημείο της ενημέρωσής του, στη χθεσινή επικοινωνία του Νίκου Δένδια με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, ο κ. Παπαϊωάννου είπε πως μίλησαν αποκλειστικά για τις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια.

Κατά την επικοινωνία, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε την εντονότατη ανησυχία για τις εξελίξεις και ιδίως για τη ΒοσνίαΕρζεγοβίνη.

Γνωστοποίησε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων και για τις εξελίξεις και σε άλλες χώρες της περιοχής και επανέλαβε τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, που για την Ελλάδα δεν είναι απλώς σημαντική, αλλά θεμελιώδης.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενημέρωσε πως η Βικτόρια Νούλαντ εξέφρασε την ικανοποίησή της, κάτι που είχε αναφέρει και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στον ρόλο της Ελλάδας για να συνεχίσει να βοηθά τις χώρες στην ευρωπαϊκή τους προοπτική.

Το πρόγραμμα της ηγεσίας του ΥΠΕΞ το επόμενο 15νθήμερο

Ξετυλίγοντας, εξάλλου, το πλέγμα των προγραμματισμένων επαφών και επισκέψεων της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε τα εξής:

Την Παρασκευή, ο Νίκος Δένδιας θα συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στο Παρίσι για τη Διάσκεψη Κορυφής για τη Λιβύη, ενώ θα συμμετάσχει και στην εκδήλωση για τα 75 χρόνια της UNESCO.

Το Σαββατοκύριακο ο Νίκος Δένδιας θα βρίσκεται στο Ντουμπάι, όπου θα συμμετάσχει σε συνέδριο που διοργανώνει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θα μιλήσει σε πάνελ για τη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη.

Τη Δευτέρα, θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου η Ελληνική Προεδρία της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνει πρωινό εργασίας στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν ορισμένες χώρες της ΕΕ, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, καθώς και οι συμμετέχοντες στη Διαδικασία, μάλιστα σε υπουργικό επίπεδο. Αμέσως μετά, ο υπουργός θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο οποίο θα γίνει συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια, η πρώτη εδώ και αρκετό καιρό, για το Σαχέλ, το ζήτημα με τη Λευκορωσία. Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα ενημερώσει για τα Βαρώσια και στη συνέχεια θα υπάρξει κοινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των υπουργών Άμυνας για τη στρατηγική πυξίδα, που αναφέρεται στις προκλήσεις και τις απειλές για την Ευρώπη.

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Λευκωσία για να συμμετάσχει στο συνέδριο του Economist και ειδικότερα σε πάνελ μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου, ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφτεί την Τυφλίδα.

Την επόμενη Παρασκευή, θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και στη συνέχεια θα υπάρξει τετραμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Κύπρου και της Αιγύπτου.

Την Κυριακή 21 και τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Μπαχρέιν.

Επόμενος σταθμός του Νίκου Δένδια, στις 24 Νοεμβρίου, θα είναι η Γκάνα και η Γκαμπόν, συνεχίζοντας τις επαφές του με αφρικανικές χώρες.

Όσον αφορά το πρόγραμμα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είπε ότι την Τρίτη 23 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, με αντικείμενο την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 και 17 Δεκεμβρίου, ενώ θα εξεταστούν παράλληλα θέματα διεύρυνσης, σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου και ο ετήσιος διάλογος για το κράτος δικαίου.

Την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου θα μεταβεί στην Ισπανία, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ισπανό υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη 29 και 30 Νοεμβρίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης θα επισκεφτεί τη Ρωσία και θα συμπροεδρεύσει στη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας-Ρωσίας και παράλληλα θα έχει και διμερείς επαφές με τον υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Γκρουσκό.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, στις 15 και 16 Νοεμβρίου θα βρίσκεται στο Βελιγράδι για διμερείς επαφές, την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου θα συνοδεύσει τον υπουργό Εξωτερικών στην επίσκεψή του στη Γεωργία και στις 22 Νοεμβρίου θα συμμετάσχει στη συνάντηση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Διαδικασίας Συνεργασίας χωρών Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης την Τρίτη και την Τετάρτη 16 και 17 Νοεμβρίου θα μεταβεί στη Λευκωσία.