Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας θα ενταθεί πράγμα που σημαίνει ότι υποχρεωτικά οι δομές θα εξυπηρετούν λιγότερα περιστατικά non Covid και περισσότερους ασθενείς με κορονοϊό, σημείωσε απόψε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, στο πλαίσιο του Thessaloniki Summit 2021.

Όπως τόνισε, γίνονται μετακινήσεις γιατρών μεταξύ διαφόρων ΥΠΕ για να καλυφθούν τα κενά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σήμερα κλήθηκαν γιατροί από την Αθήνα για να λειτουργήσουν κάποιες Μονάδες σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, ανέφερε, ότι οι ιδιώτες γιατροί δεν ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά και ότι γι’ αυτό το λόγο πέρασε τροπολογία με κίνητρα και πρόσθεσε ότι εάν πάλι δεν υπάρξει ικανοποιητική ανταπόκριση θα γίνει υποχρεωτική επίταξη για την κάλυψη των κενών. Από την άλλη, υπάρχει συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές οι οποίες διαθέτουν κλίνες, όπως δήλωσε.

Παρόλ’αυτά, ο κ. Πλεύρης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του περιορισμού των χειρουργείων σε περίπτωση που η πίεση συνεχιστεί, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Για το εμβόλιο

Aπαντώντας σε ερωτήματα εφ’ όλης της ύλης ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι το εμβόλιο αποτελεί τη βασική άμυνα που αποτρέπει τη βαριά νόσηση.

Παράλληλα ανέφερε ότι το ψυχολογικό όριο δεν έχει πλέον να κάνει με τον υψηλό αριθμό των κρουσμάτων, αλλά με τις νοσηλείες και πρόσθεσε ότι προ του εμβολιασμού το 20-25% των κρουσμάτων οδηγούταν στο νοσοκομείο ενώ αυτή τη στιγμή το ποσοστό αυτό είναι μόνο 5%. Ανέφερε επίσης ότι 87-90% των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστο.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι οι εμβολιασμένοι που νοσούν είναι κυρίως αυτοί που εμβολιάστηκαν πριν από διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών και επισήμανε την ανάγκη της ενισχυτικής δόσης του εμβολίου.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι αυτή τη στιγμή δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας της τρίτης δόσης, ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει κοινή απόφαση της ΕΕ και ότι η μη υποχρεωτικότητα δεν σημαίνει ότι η τρίτη δόση δεν είναι σημαντική.

Σημειώνοντας ότι σήμερα σε ένα μόνο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται με Covid τέσσερις ανεμβολίαστες έγκυες, εκ των οποίων η μία διασωληνωμένη, τόνισε ότι οι γιατροί τους οποίους απευθύνονται οι εγκυμονούσες θα πρέπει -ακολουθώντας τις επιστημονικές οδηγίες- να συνιστούν των εμβολιασμό.

Σύριγγα με εμβόλιο του κορονοϊού

Για το ενδεχόμενο λήψης και νέων μέτρων

Εξάλλου, ο κ. Πλεύρης τόνισε – για ακόμη μία φορά – ότι δεν τiθεται θέμα lockdown και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περιοριστεί η κοινωνική και οικονομική ζωή πρώτον διότι το 73% των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί και δεν κινδυνεύουν από βαριά νόσηση και δεύτερον γιατί τις τελευταίες ημέρες καθημερινά περισσότεροι από 20.000 πολίτες εμβολιάζονται με την πρώτη δόση.

Η φιλοσοφία των μέτρων, αν χρειαστεί να ληφθούν, θα είναι ίδια με τη φιλοσοφία των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί για αύριο Σάββατο και οι περιορισμοί θα αφορούν αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, εξήγησε ακολούθως ο υπουργός Υγείας.

Επεσήμανε, δε, ότι θα ενταθούν οι έλεγχοι σε κλειστούς χώρους διασκέδασης (εστιατόρια, μπαρ κλπ.) όπου ευνοείται η υπερμετάδοση.

Για τις εκκλησίες

Για το θέμα της προσέλευσης των πολιτών στην εκκλησία χωρίς rapid test ανέφερε ότι υπάρχουν και άλλες χώρες οι οποίες έχουν green pass και έχουν εξαιρέσει τους χώρους λατρείας, στους οποίους οι εργαζόμενοι κάνουν rapid test, φοράνε μάσκα και τηρούν τα μέτρα.

Πρόσθεσε, δε, ότι η αντιπολίτευση χρησιμοποιεί αυτό το θέμα για εσωτερική κατανάλωση παρά για ουσιώδη αντιμετώπιση της πανδημίας.

Τέλος ανέφερε ότι εν μέσω πανδημίας προωθείται νομοσχέδιο με δύο βασικές τομές, που αφορούν την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ και το clawback, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί εντός του έτους.