Ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό και οικονομία κυριάρχησαν στις επαφές του πρωθυπουργού με την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έκανε το τελευταίο της ταξίδι στη χώρα μας με αυτό το αξίωμα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Το κλίμα ανάμεσα στους δύο ηγέτες ήταν ζεστό, ωστόσο και οι δύο πλευρές έθεσαν με κομψό τρόπο τη δική τους ατζέντα σε ένα πλαίσιο λεπτών ισορροπιών και διαμόρφωσης της επόμενης μέρας σε μία Ευρώπη που αλλάζει με μία ισχυρή δύναμη, όπως είναι η Γερμανία να περνάει στην επόμενη πολιτικά φάση.

Ο πρωθυπουργός έστειλε νέο μήνυμα στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας ότι παρότι η Ελλάδα επιδιώκει τον εποικοδομητικό διάλογο και τις καλές σχέσεις γειτονίας, δεν ανέχεται απειλές, ενώ αναφερόμενος στο μεταναστευτικό υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει ακόμα κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου, προσθέτοντας ότι: «δεν μπορούμε να αποδεχτούμε την εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων».

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος έκανε μία μίνι αυτοκριτική, παραδεχόμενη ότι υπήρξαν στιγμές που ζήτησε πολλά από τους Έλληνες, αλλά σε κάθε περίπτωση έστειλε ένα σαφές μήνυμα για το μέλλον υπέρ της δημοσιονομικής πειθαρχίας σημειώνοντας ότι «η λύση δεν είναι να απορρίψουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Παράλληλα, συμμερίστηκε την άποψη ότι τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων, ανέφερε την πάγια θέση της υπέρ μιας ειδικής σχέσης ΕΕ και Τουρκίας, ωστόσο επέμεινε στην ήπια γραμμή έναντι της Άγκυρας λέγοντας ότι «είναι απαραίτητο να προσπαθούμε τα πιο δύσκολα ζητήματα να τα λύνουμε με διάλογο, ακόμα και αν ιστορικά αυτό παίρνει περισσότερο χρόνο από ό,τι φανταζόμαστε».

Η αποτίμηση

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι η σχέση του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο πέρασαν από χίλια κύματα, καθώς συγκρούστηκαν για τη Λιβύη και μετά τη δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ στο Νταβός ότι η Ελλάδα έχει σοβαρό πρωθυπουργό που κάνει μεταρρυθμίσεις, άρχισαν πάλι να εξομαλύνονται.

Συνεπώς, η διήμερη επίσκεψή της – η οποία έλαβε χώρα μετά από πρόσκληση του πρωθυπουργού – χαρακτηρίζεται από κυβερνητικά χείλη επιτυχής, υπό την έννοια ότι δόθηκε η ευκαιρία στην ελληνική πλευρά να ακουστούν διεθνώς οι θέσεις της για καίρια θέματα και μάλιστα ενώπιόν της. Άλλωστε, όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται για μια ειλικρινή σχέση, υπό την έννοια ότι εκφράζουν τις διαφωνίες και δημόσια, όπως φάνηκε και στην χθεσινή συνέντευξη τύπου.

Στη Γλασκώβη ο πρωθυπουργός

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει την πολιτική της εξωστρέφειας διευρύνοντας τις συμμαχίες της χώρας μας, ισχυροποιώντας τις διεθνείς επαφές και επιχειρώντας να αναβαθμίσει τη θέση της Ελλάδας διεθνώς.

Επόμενος σταθμός είναι η Γλασκώβη, καθώς ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο COP26 1-2 Νοεμβρίου για την κλιματική αλλαγή και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να παρουσιάσει τον νέο κλιματικό νόμο, ο οποίος και θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τη μετάβαση σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών ρύπων έως το 2050, περιλαμβάνοντας τις ελληνικές δεσμεύσεις για να επιτευχθεί ο στόχος για περιορισμό της αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη μέχρι 1,5 βαθμό.

Ο ελληνικός νόμος θα επικαιροποιήσει τους στόχους της χώρας για διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενώ παράλληλα θα δημιουργήσει ένα πλαίσιο ενεργού συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών σε αυτό το φιλόδοξο εγχείρημα.