Ειδικό χαρακτήρα και υψηλό συμβολισμό έχει η επίσκεψη της απερχόμενης καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, καθώς βρίσκεται στη χώρα μας σε μία κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα μας, όπου δημιουργούνται νέες γεωπολιτικές ισορροπίες και επιχειρείται από τον πρωθυπουργό ενδυνάμωση συμμαχιών σε οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο αλλά και ενίσχυση της αμυντικής ισχύος της χώρα μας με τη σύναψη των συμφωνιών με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Η ελληνική πλευρά χαράσσει το τελευταίο διάστημα τροχιά έντονης διπλωματικής κινητικότητας με φόντο τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πήχης των σημερινών επαφών έχει τεθεί ψηλά, καθώς αλλάζει σελίδα η Ευρώπη και αναμένεται να δημιουργηθούν νέες ισορροπίες εντός της Ε.Ε. αλλά και για την Ελλάδα. Και αυτό γιατί, στην παρούσα φάση όλη η Ευρώπη κλυδωνίζεται από μια σειρά κρίσεις: υγειονομική και ενεργειακή, ενώ επίκειται η απαιτητική συζήτηση των ευρωπαίων ηγετών για τους δημοσιονομικούς κανόνες στην μετά-covid εποχή.


Η υπηρεσιακή πλεόν γερμανίδα καγκελάριος θα γίνει δεκτή λίγο μετά τις 10.00 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ αμέσως μετά (στις 10:50) θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, προχωρώντας ακολούθως σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο.

«Μυστικός Δείπνος» άνευ αντιπροσωπειών

Δείπνο του Κυριάκου Μητοστάκη με την Άνγκελα Μέρκελ

Η επιλογή του πρωθυπουργού να παραθέσει ιδιωτικό δείπνο προς τιμήν της Άγκελας Μέρκελ χωρίς την παρουσία αντιπροσωπειών το σπίτι του στο Λυκαβηττό και όχι στο εστιατόριο που συνηθίζονται τα γεύματα κορυφής με θέα την Ακρόπολη δείχνει το χαρακτήρα που δίνει η ελληνική πλευρά σε αυτή την επίσκεψη. Έτσι ένας μίνι απολογισμός έγινε χθες βράδυ, μια ανοιχτή αλλά απολύτως ιδιωτική εφ΄όλης της ύλης συζήτηση που βοηθά την ελληνική πλευρά να αποκωδικοποιήσει και την επόμενη μέρα στη Γερμανία.

Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε, έχει ήδη εκφράσει το σεβασμό του στο πρόσωπο της απερχόμενης Γερμανίδας Καγκελάριου στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών- μελών της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως «στην κρίσιμη στιγμή, πήγε κόντρα στις εισηγήσεις των υπουργών της και αποφάσισε να κρατήσει την Ελλάδα στην ΕΕ».

Πλούσια ατζέντα

Το προσφυγικό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, ευρωπαϊκά και διεθνή ζητήματα, η κλιματική αλλαγή και η περαιτέρω οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Γερμανίας αναμένεται να αποτελέσουν τον πυρήνα των συζητήσεων της Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει ειδική αναφορά στην ενεργειακή κρίση, περιγράφοντας στην απερχόμενη καγκελάριο τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία των τελευταίων κινήσεων της Αθήνας, με πρώτη την υπογραφή συμφωνίας με το Κάιρο για την ηλεκτρική διασύνδεση Αιγύπτου – Ελλάδας, την οποία έχει προτάσει ο πρωθυπουργός τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Ριάντ.

Το «τελευταίο αντίο» και τα μηνύματα

Το ενδιαφέρον πάντως επικεντρώνεται στα μηνύματα που θα επιλέξουν οι δύο ηγέτες να στείλουν από την Ηρώδου Αττικού και αυτό γιατί ο τρόπος που θα κάνει τον τελικό της αποχαιρετισμό η Άνγκελα Μέρκελ λέγοντας «αντίο» στους Έλληνες μετά από δέκα χρόνια λιτότητας και την δική της παραδοχή για σκληρότερα μέτρα από όσα αντέχαμε, έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία.

Πάντως, από την κυβέρνηση υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα του 2021 έχει πλέον αυτοπεποίθηση και προχωρά μπροστά, ωστόσο είναι σημαντικό ο επίλογος της Μέρκελ στην Αθήνα να συνοδευτεί από δηλώσεις ουσίας τόσο για τη στάση της Γερμανίας απέναντι στην Τουρκία, όσο και για το διαμεσολαβητικό ρόλο της σε κομβικά ζητήματα που επηρεάζουν το μέλλον μας.