Μπορεί η Ελλάδα να βρίσκεται εκτός αγορών, αλλά ο «ΣΥΡΙΖΑ» βρίσκεται σίγουρα εντός και μάλιστα χτυπώντας ευκαιριακές τιμές και σημειώνοντας μεγάλες πωλήσεις. Τον τελευταίο καιρό εύκολα μπορεί να εντοπίσει κανείς, πορτραίτο του Αλέξη μόνο με 7 ευρώ, «τσελεμεντέδες του καλού ριζοσπαστικού αριστερού» μόνο με 14 ευρώ, είκοσι αντιφασιστικά αυτοκόλλητα Σύριζα – Ποδέμος σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων μόνο με 5 ευρώ, μπλουζάκια με στάμπα το πρόσωπο του «ροκ σταρ αντισυμβατικού Γιάνη» σε όλα τα μεγέθη και σε χρώμα λευκό ή μαύρο μόνο με 10 ευρώ και πολλά πολλά άλλα.

Μια απλή αναζήτηση στα διαδικτυακά δημοπρατικά παζάρια με τη λέξη ΣΥΡΙΖΑ και στην οθόνη φιγουράρουν σε τιμή ευκαιρίας «η τύχη της χώρας» και η «νέα λαϊκή ριζοσπαστική εντολή», μεταμορφωμένη σε πόστερ, μαξιλάρια, κούπες, πιάτα, mousepads, αναμνηστικά μαγνητάκια, αυτοκόλλητα, εγχειρίδια για απόκτηση ριζοσπαστικής ιδεολογίας με δέκα απλές κινήσεις και όλα αυτά σε τιμή ευκαιρίας. Μπορεί λοιπόν η Ελλάδα να μην πωλείται, όπως έλεγε προεκλογικά ο πρωθυπουργός, αλλά στα σύγχρονα δημοπρατήρια, όπως το E-bay, και στα ηλεκτρονικά καταστήματα του εξωτερικού, ό,τι φέρει το όνομα του δημοφιλούς κόμματος που έχει «αναστατώσει» την Ευρώπη, πωλούνται μέχρι να πεις… διαπραγμάτευση.

Ανάμεσα τους παλιά ψηφοδέλτια, προεκλογικές αφίσες, ενημερωτικά φυλλάδια, προεκλογικά και μετεκλογικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων βγαίνουν στο σφυρί από ιδιώτες και ξένες εταιρείες, οι οποίες παρατηρώντας την φρενίτιδα όλων με το νέο κόμμα καθώς και την ασυγκράτητη δημοφιλία των πρωταγωνιστών του, σκέφτηκαν να αρπάξουν την ευκαιρία από τα μαλλιά.

Οι τιμές ξεκινούν από 5 ευρώ και φτάνουν μέχρι και 5.000 δολάρια, αυτή ήταν η τιμή του ακριβότερου αναμνηστικού, ενός αυτόγραφου του Αλέξη Τσίπρα που πωλήθηκε πρόσφατα. Τα ιστορικά ντοκουμέντα άλλωστε, όπως χαρακτηρίζονται από τους επίδοξους κερδοσκόπους, μιας και πρώτη φορά αριστερά επί ελληνικού εδάφους, κοστίζουν ακριβότερα από τα διακοσμητικά αναμνηστικά με τον νέο αρχηγό της Ελλάδας ή το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ.

Και φυσικά από τον μπαξέ των δημοπρασιών δεν θα μπορούσε να λείπει το νεότερο, και με φρενήρεις ρυθμούς αναδυόμενο, πολιτικό είδωλο με το οποίο «έχει έρθει αντιμέτωπη» ελληνική και διεθνής πραγματικότητα, ο «Γιάνης». Ο «υπουργός οικονομικών της χρεοκοπημένης μας χώρας», αφότου μετατράπηκε σε εύγευστο κοκτέιλ και σε εθιστικό video game, φιγουράρει πλέον σε μπλουζάκια και σε εξώφυλλα από σημειωματάρια με το ιστορικό «WOW» και την φημολογούμενη ατάκα «μόλις σκότωσες την τρόικα» να εμπλουτίζει την εικόνα. Ανάμεσα στις στάμπες, πρώτη σε ζήτηση και μάλιστα με διαφορά έρχεται και η παραλλαγή «V for Varoufakis», ίσως η πιο ευφάνταστη «διασκευή» των φωτογραφιών του υπουργού που τιτίβισαν ήδη από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης, .

Μεγάλη αύξηση των πωλήσεων με ταυτόχρονη αύξηση των τιμών παρατηρείται και στα βιβλία του υπουργού οικονομικών της χώρας. Ένα αντίτυπο από τo βιβλίο του Rational Conflict, το οποίο έχει πλέον εξαντληθεί και κανείς μπορεί να το βρει μόνο σε βιβλιοθήκες, πωλείται στο Amazon για 2.500 δολάρια χωρίς να διευκρινίζεται αν η έκδοση είναι χρυσόδετη ή όχι…

Εκτός από τα βιβλία του οικονομολόγου όμως, πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας και παλαιότερες εκδόσεις που είχε κυκλοφορήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως «Η Μαύρη βίβλος της ντροπής» και η «Μαύρη Βίβλος της μνημονιακής εκπαιδευτικής πολιτικής», εκπαίδευση για λίγους όπως διευκρινίζεται στο εξώφυλλο. Το εν λόγω βιβλίο μάλιστα όπως σημειώνει ο πωλητής του, περιέχει ένα ιστορικό κείμενο όσον αφορά τα πιστεύω του πρώτου αριστερού κόμματος που κατέλαβε τη διακυβέρνηση της Ελλάδας, αυτός είναι σίγουρα ένας λόγος που αξίζει να αγοραστεί.

Στις εφημερίδες και τα περιοδικά, το φύλλο που ξεχωρίζει κοστίζοντας 14 δολάρια (12,50 ευρώ) περίπου, είναι της εφημερίδας «Το Ποντίκι» με πηχυαίο τίτλο «Η Φράου και ο Πρωτάρης» το οποίο χαρακτηρίζεται «μνημειώδες και συλλεκτικό εξαιτίας των εξελίξεων στην ευρωζώνη» και διευκρινίζεται πως έχει εξαντληθεί από τις πρώτες κιόλας ώρες της κυκλοφορίας του. Συλλεκτικό και εξαντλημένο εξίσου από όταν πρωτοκυκλοφόρησε χαρακτηρίζεται και το τεύχος του BHMAGAZINO με εξώφυλλο τον πρωθυπουργό δεμένο σε μια καρέκλα, το οποίο πωλείται με τιμή εκκίνησης τα 11,99 δολάρια. Από τα ηλεκτρονικά ράφια φυσικά δεν λείπουν και οι ειδικές εκδόσεις εφημερίδων και περιοδικών του εξωτερικού που φιλοξένησαν στα τεύχη τους αφιερώματα στο κυβερνών κόμμα.

Τέλος, προεκλογικά φυλλάδια, ψηφοδέλτια, αφίσες, φωτογραφίες από προηγούμενες ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και οικοκυρικά είδη όπως κούπες, πορσελάνινα πιάτα, σερβίτσια, αλλά και ρολόγια, μπρελόκ, κ.α. με το λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ να καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος τους, είναι μερικές από τις επιλογές που έχει ένας λάτρης του δημοφιλούς κόμματος.

Τα περισσότερα εξ’ αυτών των αναμνηστικών, κατασκευάζονται σε χώρες των εταίρων και συγκεκριμένα στην Ισπανία και στη Αγγλία. Από την εμπορική δραστηριότητα βέβαια δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και οι ΗΠΑ, οι πωλήσεις των οποίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν πιο artistic, αφού μόλις πρόσφατα πωλήθηκε πορτρέτο του αρχηγού του κόμματος, κάρβουνο σε χαρτί, μοναδικό αντίτυπο και ζωγραφισμένο στο χέρι για μόλις 7 ευρώ…