Μάρτυρας-κλειδί για την τύχη του πολυσυζητημένου CD που έφτασε από τη Γαλλία θεωρείται η άλλοτε διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου Χρυσή Χατζή. Γι’ αυτό και ο πρόεδρος του Δικαστηρίου σε μια αποστροφή του λόγου του παρατήρησε «ξέρετε πολύ περισσότερα απ’ αυτά που λέτε».

Στην κατάθεση της η μάρτυρας περιέγραψε πως στις αρχές Οκτωβρίου του 2010 της τηλεφώνησε ο Γ. Παπακωνσταντίνου και της είπε ότι περίμενε έναν εμπιστευτικό φάκελο από την πρεσβεία μας στην Γαλλία, και ότι ήθελε να παραδοθεί στα χέρια μου.

Η κ. Χατζή επεσήμανε πως ο φάκελος που έφτασε στο υπουργείο εκείνο το βράδυ δεν πρωτοκολλήθηκε «Είχα εντολή να τον παραδώσω στα χέρια του χωρίς καν να τον ανοίξω» είπε και συμπλήρωσε «Όταν επέστρεψε ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είπε ότι είναι στοιχεία που περιμένω για λογαριασμούς στο εξωτερικό. Δεν μου είπε αν είναι έγγραφα ή CD ή κάτι άλλο».

Αναφερόμενη σε σύσκεψη που έγινε για το θέμα είπε πως ο υπουργός ανακοίνωσε σε όλους ότι έλαβε φάκελο από τη Γαλλία που περιείχε στοιχεία καταθετών στην Ελβετία.

Πρόεδρος: Την περαιτέρω τύχη του τη μάθατε; Επειδή ο ίδιος υποστηρίζει ότι έδωσε το φάκελο σε υπάλληλο αλλά δεν ενθυμάται σε ποιόν. Ποιο ήταν το κοντινότερο πρόσωπο γα να το δώσει.

Μάρτυρας:
Όχι δεν την ξέρω. Είχε πολλούς κοντινούς συνεργάτες. Είχε πλήθος συνεργατών και υπαλλήλων.

Πρόεδρος:
Ήταν σύνηθες να λαμβάνει ο υπουργός έτσι στοιχεία. Συνωμοτικά; Σαν πολιτικό θρίλερ… Ήρθε κάποιος βράδυ να δώσει ένα φάκελο στα χέρια του υπουργού…

Μάρτυρας: Μου ζήτησε ο υπάλληλος να υπογράψω την παραλαβή και κράτησε ο ίδιος την απόδειξη. Αυτή ήταν η πρακτική…

Πρόεδρος: Τις επόμενες ημέρες ξέρετε αν έδωσε κάπου το περιεχόμενο; Σε άλλο συνεργάτη του;

Μάρτυρας: Αυτό δεν το γνωρίζω. Όλα παραδίδονται στην γραμματεία του υπουργού. Επρόκειτο για εμπιστευτικό φάκελο, που τους άνοιγε ο ίδιος και τους έβγαζε στο χώρο της γραμματείας του που πήγαινε στο πρωτόκολλο.

Στην επίμαχη σύσκεψη, σύμφωνα με την κατάθεση της κ. Χατζή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για εμπιστευτικά στοιχεία που αφορούσαν καταθέσεις περίπου 2 δισ. στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Ελβετία. Η μάρτυρας είπε πως ο υπουργός ανέφερε πως είχε δώσει τα στοιχεία στον κ. Καπελέρη (ΣΔΟΕ) ώστε να δει αν τα ονόματα αυτά είναι αληθή, κλπ.

«Εκεί μας είπε ότι είναι ευαίσθητη η φύση του εγγράφου γιατί δεν το πήραν από την τράπεζα και γι’ αυτό ζήτησε έλεγχο από τον κ. Καπελέρη για τα μεγαλύτερα ονόματα της λίστας με τα μεγαλύτερα ποσά. Ο κ. Καπελέρης του είπε πως υπάρχουν ενδείξεις, π.χ. αναφέρθηκε το όνομα μια κυρία που είχε 500 εκατομμύρια δολάρια ενώ ήταν υπάλληλος μιας εταιρίας” είπε στο δικαστήριο και μιλώντας και πάλι για την σύσκεψη υποστήριξε ότι ο υπουργός ζήτησε να μάθει με ποιο τρόπο θα προχωρούσε. «Ο κ. Μπάνος είπε πως αν δεν υπάρχει εκκρεμής νόμιμη διαδικασία, πιστεύει πως δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Και πως πρέπει να κινηθεί δικαστική συνδρομή αλλά τα στοιχεία από μόνα τους δεν αποδεικνύουν φοροδιαφυγή, αλλά μπορούν να αποτελέσουν βάση ελέγχου».

Εισαγγελέας: Θα μπορούσε με αυτά, χωρίς τη λίστα ο κ. Καπελέρης να κάνει έλεγχο;

Μάρτυρας: Φυσικά θα μπορούσε αφού τα ονόματα που δόθηκαν στον κ. Καπελέρη ήταν ουσιαστικά το ήμισυ του συνολικού ποσού που υπήρχε στη λίστα. Φαινόταν ότι υπήρχε ψωμί και αποφασίστηκε να επιχειρηθεί διακρατική συμφωνία με τους Ελβετούς ώστε να φορολογούνται τα χρήματα Ελλήνων στο εξωτερικό.

Εισαγγελέας: Πως θα γινόταν ο έλεγχος κυρία μάρτυς, χωρίς τη λίστα;

Μάρτυρας: Ο υπουργός είπε να γίνει έλεγχος σε αυτά τα ονόματα και αν χρειαστεί να υπάρξει ειδικό κλιμάκιο ελέγχου το οποίο θα μπορούσε να φέρει ο κ. Καπελέρης.

Εισαγγελέας:
Δηλαδή έδωσε μια εντολή χωρίς πρακτικά. Πως γίνεται έτσι;

Μάρτυρας: Το ΣΔΟΕ είχε εντολή να ερευνήσει , δεν χρειαζόταν γραπτή εντολή. Το αποτέλεσμα της συσκέψεως ήταν αυτό. Να συνεχιστεί η έρευνα και θα μπορούσε να ζητήσει ειδικό κλιμάκιο έλεγχου, κάτι που ο κ. Καπελέρης δεν έκανε.

«Ο υπουργός μου είχε πει, αρχές Ιουνίου, “έδωσα στον κ. Διώτη τα πλήρη στοιχεία που μου περιήλθαν από τη Γαλλία. Του τα έστειλα με την Ασφάλεια μου”».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.