Στην κατηγορηματική άρνηση των ισχυρισμών περί επαναπροωθήσεων, που διατυπώνει μεγάλη έρευνα ευρωπαϊκών δημοσιογραφικών οργανισμών, προχωρά με σημερινή ανακοίνωσή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, αξιωματικοί του ελληνικού Λιμενικού συμμετείχαν σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο, ενώ γίνεται αναφορά και σε εμπλοκή κρατικών αξιωματούχων σε αντίστοιχα περιστατικά και σε άλλες χώρες.

«Αρνούμαστε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων. Τα ελληνικά σύνορα είναι σύνορα της Ε.Ε. και λειτουργούμε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου για την προστασία τους», σημειώνει ο κ. Μηταράκης.

Ο ίδιος επισημαίνει, στη συνέχεια, πως «οι παράνομες ροές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και θα πρέπει να αποτρέπονται σύμφωνα με την Kοινή Δήλωση του 2016, την οποία η Ε.Ε. πρέπει να διασφαλίσει ότι εφαρμόζεται σωστά» και υπογραμμίζει πως «η Ευρώπη παραμένει στόχος κυκλωμάτων λαθροδιακινητών που εκμεταλλεύονται ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν παράνομα στην Ε.Ε.».

«Δεν ζητάμε συγγνώμη για τη συνεχή προσήλωση μας στο να διαλύσουμε αυτά τα δίκτυα εμπορίας ανθρώπων και να προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά σύνορα», κατέληξε στη δήλωσή του ο αρμόδιος υπουργός.

Στο επίκεντρο συνάντησης Γιόχανσον – Μηταράκη οι καταγγελίες

Η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ίλβα Γιόχανσον, αναφερόμενη, από την πλευρά της, στα ίδια δημοσιεύματα, περί παράνομων επαναπροωθήσεων μεταναστών στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και στην Κροατία, ζήτησε να διερευνηθούν διεξοδικά.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από τις Βρυξέλλες με αφορμή το φόρουμ υψηλού επιπέδου για το Αφγανιστάν, «φαίνεται ότι υπάρχει κάποιου είδους ενορχήστρωση βίας στα εξωτερικά μας σύνορα και φαίνεται να υπάρχουν πειστικές αποδείξεις κακής χρήσης των πόρων της Ε.Ε.».

Ίλβα Γιόχανσον

Η ίδια είπε ότι σήμερα το βράδυ θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη και θα συζητήσει απευθείας μαζί του γι’ αυτές τις αναφορές. Προσέθεσε ότι θα συναντηθεί και με τον υπουργό εσωτερικών της Κροατίας για το ίδιο ζήτημα, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Τέλος, η Ίλβα Γιόχανσον τόνισε ότι για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ σημαντικό το θέμα της συνεργασίας με την Ελλάδα για τη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου μηχανισμού παρακολούθησης στα σύνορα, ένα ζήτημα στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση είχε δεσμευθεί, όπως είπε.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Ευρωπαϊκός Τύπος όχι μόνο έχει αναφερθεί και κατά το πρόσφατο παρελθόν σε «παράνομες επαναπροωθήσεις» από την πλευρά της Αθήνας, αλλά και στο ότι η Κομισιόν είχε «φρενάρει» χρηματοδοτήσεις προς την ελληνική ακτοφυλακή, λόγω των σχετικών καταγγελιών.