«Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για τις “Νταντάδες της γειτονιάς”, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο το πλέγμα των μέτρων για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα υποκύψετε σε άλλες παλινωδίες, αλλά θα συνεργαστούμε εποικοδομητικά για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας».

Αυτό τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, απευθυνόμενη στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για την κοινωνική προστασία. 

Όπως είπε η υφυπουργός, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας, η αξιωματική αντιπολίτευση αλλάζει συνεχώς θέση για σοβαρά ζητήματα, όπως η στήριξη της οικογένειας και της γυναικείας εργασίας και η αντιμετώπιση του δημογραφικού.

«Ξεχνούν ότι το 2018 είχαν κάνει αποδεκτή την Έκθεση της διακομματικής»

Ενώ σήμερα ασκούν αρνητική κριτική στη δράση για τις «Νταντάδες της γειτονιάς», ξεχνούν ότι το 2018 είχαν κάνει αποδεκτή την Έκθεση της διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής για το δημογραφικό, είπε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η συγκεκριμένη Έκθεση, πρόσθεσε η κα Συρεγγέλα, περιλάμβανε προτάσεις για την ενίσχυση της οικογένειας και της συμφιλίωσης εργασίας και φροντίδας, ενώ υπήρχε σαφής αναφορά στη δημιουργία του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Όπως είπε η κα Συρεγγέλα, στην Έκθεση γινόταν μνεία στην «ανάγκη ύπαρξης θεσμικού πλαισίου, ώστε οι ενδιαφερόμενοι/ες να πιστοποιούνται και να αναλαμβάνουν τη φροντίδα και φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ».

«Θεσμικά οργανωμένη παροχή κατ’οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων, ηλικίας από δύο μηνών έως δυόμισυ ετών»

Περιγράφοντας τη δράση, η κα Συρεγγέλα είπε ότι αποτελεί μια θεσμικά οργανωμένη παροχή κατ’οίκον φροντίδας βρεφών και νηπίων, ηλικίας από δύο μηνών έως δυόμισυ ετών, από πιστοποιημένα πρόσωπα, τους επιμελητές και τις επιμελήτριες. Η δράση, σημείωσε, έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των νέων γονέων με μεταβλητό ή κυλιόμενο ωράριο εργασίας (ιδίως ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων), αυτών που εργάζονται Σαββατοκύριακο, τους θερινούς μήνες καθώς και αυτών που δεν έχουν πρόσβαση σε κεντρικές δομές. Λειτουργεί, δηλαδή, συμπληρωματικά και συνδυαστικά με τις υφιστάμενες πολιτικές φροντίδας και προσχολικής αγωγής των παιδιών. Επίσης εξυπηρετεί τις ανάγκες για απασχόληση, μέσω της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας για πρόσωπα που επιθυμούν να εργαστούν ως επιμελητές και επιμελήτριες.

«Γίνεται πράξη μία ακόμη δέσμευση της κυβέρνησης»

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Συρεγγέλα είπε ότι μετά το νόμο 4808/2021, με τον οποίο θεσπίστηκαν άδειες και διευκολύνσεις για τους εργαζόμενους γονείς, και προστατεύθηκε η θέση εργασίας τους, με τις «Νταντάδες τις γειτονιάς» ενισχύεται ακόμη περισσότερο το πλέγμα των μέτρων για την εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και προωθείται ενεργά η προσβασιμότητα των γυναικών στην αγορά εργασίας: «Με τον τρόπο αυτό γίνεται πράξη μία ακόμη δέσμευση της κυβέρνησης για έμπρακτη βοήθεια και στήριξη της οικογένειας και των νέων γονέων και γίνεται ένα ακόμη βήμα προς την ισότητα των φύλων και την εξισορρόπηση των ρόλων τους σε όλα τα επίπεδα».

Η κα Συρεγγέλα επισήμανε ότι αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια και τα επόμενα χρόνια, γιατί αποτελεί εθνική ανάγκη και κοινωνική απαίτηση, ενώ υπογράμμισε ότι «σε αυτή την προσπάθεια είμαστε ανοικτοί σε οποιαδήποτε επιπλέον πρόταση και ιδέα από τα κόμματα και τους συλλογικούς φορείς και εύχομαι όλοι να κατανοήσουμε την ανάγκη ειλικρινούς συνεργασίας για τη στήριξη των γυναικών και της ελληνικής οικογένειας».