Συνάντηση με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Dubravka Suica, αρμόδια για το Δημογραφικό και τη Δημοκρατία, είχε σήμερα, Τετάρτη (29/9) ο Κωστής Χατζηδάκης, στη διάρκεια της οποίας παρουσίασε την πολιτική του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για τη στήριξη των οικογενειών, τη συμφιλίωση της εργασιακής με την οικογενειακή ζωή και την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Στη συνάντηση συμμετείχε και η υφυπουργός, Μαρία Συρεγγέλα.

«Η συνάντηση με τον υπουργό και την υφυπουργό ήταν πολύ σημαντική. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο δημογραφικό, όπως γνωρίζετε το χαρτοφυλάκιό μου είναι η Δημοκρατία και η Δημογραφία. Γνωρίζουμε ότι η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με τη δημογραφική αλλαγή. Αυτό το υπουργείο βοηθά τις οικογένειες να συμφιλιώσουν την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή και λαμβάνει μέτρα, προκειμένου να βελτιώσει τη θέση των οικογενειών. Γνωρίζουμε ότι το δημογραφικό εντάσσεται στις εθνικές αρμοδιότητες, αλλά ταυτόχρονα θέλουμε να συνδράμουμε τις χώρες-μέλη με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως και από τα Διαρθρωτικά Ταμεία», τόνισε μετά τη συνάντηση η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και απηύθυνε πρόσκληση σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμετάσχουν στο συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης, «προκειμένου να συζητήσουμε τις ελπίδες, τις ιδέες, τις ανησυχίες, τους φόβους, αν θέλετε, για το μέλλον της Ευρώπης», όπως είπε.

Χατζηδάκης: Τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας δεν είναι μόνο κοινωνική πολιτική, είναι και εθνική

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας τόνισε: «Τα μέτρα για τη στήριξη της οικογένειας δεν είναι μόνο κοινωνική πολιτική, είναι και εθνική πολιτική, διότι συνδέονται και με την αντιμετώπιση του δημογραφικού. Ένα τέτοιο μέτρο είναι οι λεγόμενες “νταντάδες της γειτονιάς“, που ψηφίζεται αυτήν την εβδομάδα στη Βουλή. Δεν είναι μεμονωμένο, έρχεται σε συνέχεια άλλων μέτρων, όπως το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται, αλλά και τα πρόσφατα μέτρα που πέρασαν στο πλαίσιο του εργασιακού νόμου για τη διεύρυνση των γονικών αδειών».

Στη συνέχεια, η κ. Συρεγγέλα ανέφερε ότι η πολιτική για την αντιμετώπιση των δημογραφικών προκλήσεων πρέπει να είναι ενιαία, συνεκτική και σε συνεργασία φυσικά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να έχει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. «Σύντομα θα ανακοινωθεί η συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής για το Δημογραφικό, η οποία θα ασχοληθεί με την αναβάθμιση της δημογραφικής πολιτικής» σημείωσε η κ. Συρεγγέλα και πρόσθεσε: «Η στρατηγική μας περιλαμβάνει ένα πλέγμα οριζόντιων μέτρων σε όλους τους τομείς πολιτικής για τη στήριξη της οικογένειας, της γυναικείας εργασίας, την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και την ουσιαστική ισότητα των φύλων. Τα μέτρα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη δημογραφική πολιτική και θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας και κατ’ επέκταση την ανάκαμψη της οικονομίας».

Η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε συγκεκριμένα στα έργα που υλοποιεί το υπουργείο, όπως το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», που αφορά στην οικονομική ενίσχυση των εργαζόμενων γονέων για τη φύλαξη των παιδιών τους ηλικίας από 2 μηνών έως και 2,5 ετών και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025, που θα παρουσιαστεί το προσεχές διάστημα.

Επίσης, η υφυπουργός έκανε μνεία και στην άδεια πατρότητας μετ’ αποδοχών, που θεσπίστηκε με το νέο εργασιακό νόμο, καθώς και στις δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως η δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών σε επιχειρήσεις.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.