Σε τεχνικά και γραφειοκρατικά ζητήματα εξακολουθούν να αποδίδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις συνεχείς μαραθώνιες διαπραγματεύσεις της τρόικας με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την αναβολή της συνέντευξης τύπου των ελεγκτών της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι χρειαζόταν χρόνος προκειμένου να αποτυπωθούν στα τελικά κείμενα της συμφωνίας όσα προβλέπονται από τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή και διαψεύδουν ότι υπάρχει εμπλοκή στις συζητήσεις και στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για την εκταμίευση της τρίτης δόσης.

Παρόλα αυτά, όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στο ότι η πίεση από την πλευρά των δανειστών έχει αυξηθεί τις τελευταίες ώρες, με συγκεκριμένες απαιτήσεις που έχουν να κάνουν με τον περιορισμό του Δημοσίου και το σχέδιο β’ σε περίπτωση που οι στόχοι του 2010 δεν ευοδωθούν, κυρίως λόγω της απόκλισης στα έσοδα.

Το μήνυμα της τρόικας είναι σαφές και αναμένεται να ακουστεί και στην αυριανή συνέντευξη τύπου. Ή στις επόμενες 90 ημέρες (σ.σ.: ως την επόμενη αξιολόγηση, το Φεβρουάριο) προχωράτε σ’ αυτά που πρέπει να γίνουν ή η τέταρτη δόση του δανείου δεν θα εκταμιευτεί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελεγκτές δεν αποκλείεται να εκφράζουν δημοσίως και τη δυσφορία τους για τη στάση υπουργών, όπως αυτή της κυρίας Κατσέλη.