Να ενισχύσει τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας και να αναδείξει τον ρόλο της στην αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων αλλά και τη συμβολή της χώρας μας στην ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου θα επιχειρήσει ο πρωθυπουργός από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται στο περιθώριο της 76ης Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Η επόμενη ημέρα στην εξωτερική πολιτική, οι νέες γεωπολιτικές συμμαχίες, η ανάπτυξη, η κλιματική κρίση και η πανδημία αναμένεται να αποτελέσουν τους άξονες της συζήτησης μεταξύ των ηγετών και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει τις δικές του προτάσεις – παρεμβάσεις για την επόμενη μέρα.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Χθες το βράδυ ο Έλληνας πρωθυπουργός παρακάθισε σε δείπνο που οργάνωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, για επιλεγμένους ηγέτες ευρωπαϊκών και αφρικανικών χωρών, ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο με τον οποίο συζήτησε θέματα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και τις εξελίξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Πλούσιο πρόγραμμα επαφών

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πλήρες είναι το πρόγραμμα των επαφών και των συναντήσεων του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη καθώς σήμερα συναντάται με τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, στις 14:10 τοπική ώρα (21:10 ώρα Ελλάδας). Νωρίς το πρωί και συγκεκριμένα στις 08:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο πρακτορείο Bloomberg. Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με επικεφαλής εβραϊκών οργανώσεων, ενώ ακολούθως θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Γεωργίας και τέλος με την πρόεδρο της AIPAC, Μπέτσι Κορν. Τέλος το βράδυ και συγκεκριμένα στις 20:00 τοπική ώρα (03:00 ξημερώματα Παρασκευής ώρα Ελλάδας) θα παρατεθεί δεξίωση προς τιμήν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τη συμμετοχή ομογενειακών οργανώσεων.

Η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, (ο προγραμματισμός είναι για τις 16:15 τοπική ώρα -23:15 ώρα Ελλάδας). Το πρωί της Παρασκευής αναμένεται να βρεθεί στον ναό του Αγίου Νικολάου, στο «Σημείο Μηδέν» στη Νέα Υόρκη, όπου και θα ξεναγηθεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής, Ελπιδοφόρο, στον ελληνορθόδοξο ναό ο οποίος είχε καταστραφεί από την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Η συνάντηση πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο έρχεται λίγες ημέρες μετά τη δυσφορία που προκάλεσε η κίνηση του Ελπιδοφόρου να παραστεί στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού» στη Νέα Υόρκη παρουσία Ταγίπ Ερντογάν αλλά και Ερσίν Τατάρ.

Το διπλό μήνυμα στην Τουρκία

Την ίδια ώρα, παρά τη δήλωση που έκανε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την προαναγγελία συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό, το ραντεβού των δύο ανδρών – μέχρι αυτή τη στιγμή – δεν έχει επιβεβαιωθεί από την ελληνική πλευρά, καθώς δεν έχει κατατεθεί επίσημο αίτημα από την τουρκική προεδρία. Πάντως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ξεκάθαρος, δηλαδή είναι θετικός σε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία αλλά επιδιώκει επίλυση των ζητημάτων μόνο μέσω του διεθνούς δικαίου.

Το μήνυμα που θα στείλει θα είναι σε αυτή την κατεύθυνση, καλώντας παράλληλα την Άγκυρα να εγκαταλείψει την προκλητικότητα και την παραβατική συμπεριφορά, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει επιδεινωθεί, καθώς σημειώθηκε μία ακόμη παρενόχληση του ερευνητικού πλοίου από τουρκική φρεγάτα στα ανοιχτά της Κρήτης. Στη λογική αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ενημερώσει τους συμμάχους της χώρας μας τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της διπλωματίας και των συμμαχιών και καθιστώντας ξεκάθαρο ότι θα υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα της Ελλάδας.