Στην εκλαΐκευση των μέτρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη προχωρούν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης εξειδικεύοντας μία προς μία τις εξαγγελίες που εστιάζονται στη μεσαία τάξη, τις επιχειρήσεις, τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους νέους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Έμφαση δόθηκε στα μέτρα για την ανάσχεση του κύματος των ανατιμήσεων, ιδιαίτερα στην ενέργεια με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα να πραγματοποιεί σήμερα έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή της ΡΑΕ και όλων των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο να ζητήσει από τους παρόχους να συνδράμουν στην αντιστάθμιση των επιπτώσεων για τους καταναλωτές.

Σφοδρά αντιπολιτευτικά πυρά

Πάντως το πακέτο των μέτρων, του οποίου το κόστος ανέρχεται σε 3.5 δισ. ευρώ πυροδότησε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία επιχείρησε να αποδομήσει μία προς μία τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συνεχείς είναι οι συσκέψεις στην Κουμουνδούρου προκειμένου να «κλειδώσει» η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα το Σάββατο στο Βελλίδειο. Στην αξιωματική αντιπολίτευση θέλουν να δείξουν πώς ο κουμπαράς που άνοιξε ο πρωθυπουργός δεν φτάνει και κυρίως δεν αποτελεί «σωσίβιο» για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σκληρή ήταν η ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για εμπαιγμό και επικοινωνιακό πυροτέχνημα, ενώ υποβαθμίζουν τα μέτρα λέγοντας ότι είναι της τάξης των 404 εκατ. ευρώ.

«Στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος τους πρόκειται είτε για επανάληψη μέτρων που ισχύουν ήδη, είτε για μέτρα που παρατείνονται για ορισμένους μήνες, είτε για μέτρα που έχουν ήδη προϋπολογίσει και ανακοινωθεί ξανά στο παρελθόν» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Το γάντι σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και για τα μέτρα που αφορούν στους νέους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Για το πρόγραμμα πρώτο ένσημο ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι ο νέος εργαζόμενος θα αμείβεται με επιπλέον 600 ευρώ το μήνα» ενώ αναφέρει ότι είναι «πρόγραμμα χωρίς προοπτική συνέχειας» που «δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ το μήνα».

Για ευκαιριακές, πρόχειρες και υπό πανικό εξαγγελίες του Μαξίμου έκανε λόγο και το ΚΙΝΑΛ υποστηρίζοντας ότι οι νέοι προσγειώθηκαν στην σκληρή πραγματικότητα «της απουσίας ευκαιριών, μιας οικονομίας χωρίς προοπτικές, μιας συντηρητικής κυβέρνησης, που δεν επιτρέπει τα όνειρα και την αισιοδοξία στη νέα γενιά».

Για δήθεν παροχές που δεν αναπληρώνουν τις μεγάλες απώλειες των εισοδημάτων των πολιτών, κάνει λόγο το ΚΚΕ. Για το κύκνειο άσμα της καταστροφικής κυβέρνησης που συναγωνίζεται πλέον “επάξια” αυτή της κυβέρνησης Σημίτη στα ολέθρια για την πατρίδα αποτελέσματα μιλά η Ελληνική Λύση. «Η σχέση εμπιστοσύνης της κοινωνίας ευρύτερα με την Μητσοτάκης ΑΕ έχει διαρραγεί ανεπανόρθωτα ήδη προ πολλού» αναφέρει το ΜέΡΑ25 και προσθέτει ότι «κανένας δεν σας πιστεύει πια κ. Μητσοτάκη, όσα καλοπληρωμένα μέσα κι αν επιστρατεύετε και όσα ΜΑΤ κι αν βάλετε να περιφρουρούν την “επαφή” σας με τον κοινωνία».

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου

Άμεση ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος παρομοίωσε τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με ένα εκκρεμές που κινείται μεταξύ αμηχανίας και απελπισίας.

Όπως είπε: «Ενοχλούνται γιατί δεν περίμεναν το μέγεθος της στήριξης στην ελληνική κοινωνία και γιατί οι ίδιοι δεν έχουν τίποτα να αντιπροτείνουν». Συμπλήρωσε δε ότι: «Η αντιπολίτευση αναλώνεται δικαιολογούμενη για το κακό της παρελθόν, παραπονούμενη για το παρόν, φοβούμενη το μέλλον. Εμείς μαζί με την κοινωνία αλλάζουμε την Ελλάδα με τολμηρά βήματα».