Στην Αθήνα τελικά και όχι στην Κρήτη θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την μεθεπόμενη Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου με τους ηγέτες των κρατών – μελών της ομάδας EuroMed7 αλλά και τους πρωθυπουργούς Σλοβενίας και Κροατίας που θα συμμετέχουν για πρώτη φορά στη Σύνοδο Κορυφής του εν λόγω οργάνου.

Βάσει του αρχικού σχεδιασμού ο κ. Μητσοτάκης θα υποδεχόταν τους ομολόγους του και τους αρχηγούς κρατών στο πατρικό σπίτι που διατηρεί στα Χανιά εν τέλει όμως για πρακτικούς λόγους υπήρξε αλλαγή στο πρόγραμμα και οι ηγέτες θα δώσουν ραντεβού στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος».

Θυμίζουμε ότι η EuroMed7 είναι η ομάδα των κρατών της Γαλλίας, Ελλάδας, Ιταλίας, Μάλτας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Κύπρου, οι αρχηγοί των οποίων διεξάγουν τακτικές συναντήσεις με σκοπό την αναζήτηση ενός «νέου οράματος» για την Ευρώπη, και την υποστήριξη της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας (το ακρωνύμιο EuroMed 7 παραπέμπει στην ήπειρο Ευρώπη, την Μεσόγειο θάλασσα (Mediterraneum) και τον αριθμό των επτά κρατών μελών της ομάδας αυτής).

Το παρών στην ελληνική πρωτεύουσα αναμένεται να δώσουν ο Γάλλος πρόεδρος Μανουέλ Μακρόν, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ο Ιταλός ομόλογός του Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα καθώς επίσης και ο Πορτογάλος πρόεδρος της κυβέρνησης, Αντόνιο Κόστα, ενώ στη λίστα αναμένεται να προστεθούν όπως αναφέραμε για πρώτη φορά, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς που αν και δεν συγκαταλέγονται στην επτάδα, εξέφρασαν το ενδιαφέρον στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, προκειμένου να συμμετάσχουν.

Οι αφίξεις των ηγετών στο Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος» θα ξεκινήσουν στις 15:00 το μεσημέρι της 17ης Σεπτεμβρίου και η Ολομέλεια να ξεκινήσει στις 15:30, ενώ οι δηλώσεις των καλεσμένων προς τα μέσα ενημέρωσης θα γίνει γύρω στις 19:30. Θα ακολουθήσει δείπνο ενώ κάποιοι πρωθυπουργοί και αρχηγοί κρατών αναμένεται να παραμείνουν το βράδυ στην Αθήνα και να μην επιστρέψουν στη χώρα τους. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα βρεθούν φυσικά τα περιφερειακά ζητήματα της Μεσογείου και οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν.