Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η κυβέρνηση και σύσσωμος ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η σημερινή ημέρα θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται, καίγοντας κατοικίες. Κι αυτό γιατί οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινωθούν αφού αναμένεται να επικρατήσουν άνεμοι 6 έως 7 μποφόρ δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο το έργο της κατάσβεσης.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ο πρωθυπουργός ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα, ενώ ήδη έρχονται ενισχύσεις με πυροσβέστες, οχήματα και εναέρια μέσα από πέντε χώρες, οι οποίες ανταποκρίθηκαν άμεσα στο αίτημα της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Με πρωταρχικό μέλημα την προστασία της ανθρώπινης ζωής το κυβερνητικό επιτελείο αναπροσαρμόζει διαρκώς τον σχεδιασμό του για να ανταποκριθεί στις τεράστιες ανάγκες που έχουν προκληθεί από τις φωτιές, σε συνεργασία με την πολιτική προστασία έχει καταστρωθεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ενώ ήδη στάλθηκε μήνυμα στους πολίτες όλης της χώρας να αποφεύγονται μέχρι και την προσεχή Δευτέρα οι άσκοπες μετακινήσεις.

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: «Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας»

«Αν δοθεί εντολή εκκένωσης από κάποια περιοχή, σας παρακαλώ να συμμορφωθείτε. Τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δέντρα θα ξαναφυτρώσουν αλλά η ανθρώπινη ζωή δεν αναπληρώνεται» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμά του, εξηγώντας στους πολίτες ότι τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας.

Για την κυβέρνηση επανέλαβε προτεραιότητα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Ακολουθεί η προφύλαξη των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών. «Δυστυχώς, στις συνθήκες αυτές, η ταυτόχρονη επίτευξη όλων αυτών των στόχων είναι απλά ανέφικτη» εξήγησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα υπάρξει χρόνος και για κριτική και για αυτοκριτική»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει μήνυμα στους επικριτές τους -πολιτικούς και μη – επισημαίνοντας ότι θα δεχτεί την όποια κριτική αλλά όχι τώρα που η κατάσταση είναι «πολεμική». Ζήτησε ανακωχή από όλους και συνεργασία γιατί στις δύσκολες στιγμές κανείς δεν περισσεύει.

Υπογράμμισε δε ότι η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πυρόπληκτους, ενώ ήδη το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τους πέντε άξονες δράσης για την αποκατάσταση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, οι οποίοι είναι οι εξής: 1) κοινωνική προστασία, 2) στεγαστική συνδρομή και αποκατάστασης των υποδομών, 3) οικονομική ενίσχυση και φοροελαφρύνσεις, 4) στήριξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και 5) αντιπλημμυρική προστασία και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος.

Δυσλειτουργίες και επόμενο στοίχημα

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του μηνύματός του ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Δεν ψάχνω ούτε για άλλοθι ούτε για δικαιολογίες. Τις τελευταίες μέρες δώσαμε μάχες που κερδίσαμε και άλλες που χάσαμε. Η πολιτεία θα προσπαθεί κάθε μέρα να γίνεται καλύτερη. Είναι ανάγκη και οι πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και ενωμένοι».

Αναγνώρισε δηλαδή ορισμένες αδυναμίες του κρατικού μηχανισμού και επιχείρησε να ρίξει τους τόνους και να κατευνάσει την οργή των πολιτών που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου το πρωταρχικό στοίχημα των επόμενων ημερών είναι ο αποτελεσματικός συντονισμός όλων των δυνάμεων, για να εξαλειφθεί η πιθανή πολυδιάσπαση των διασωστικών και πυροσβεστικών μέσων και να λειτουργήσουν όλα «ρολόι».

Απαγόρευση κυκλοφορίας με ΠΝΠ

Τέλος, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει φωτιά, όπως για παράδειγμα οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης. Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.