Τη δραστική ουσία ιβερμεκτίνη, ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία διάφορων παρασιτικών λοιμώξεων καθώς και για τις ψείρες, πρότεινε ο Παύλος Πολάκης στον Άδωνι Γεωργιάδη, μέσω δημόσιας ανάρτησής του, πληροφορύμενος ότι ο τελευταίος βρέθηκε θετικός στον κορονοϊο.

Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπλ. υπουργός Υγείας ευχήθηκε περαστικά στον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, γράφοντας τα εξής:

«Περαστικά, αν επιδεινωθούν τα συμπτώματα, πάρε ιβερμεκτίνη…. Καλά μυαλά, στον αρχηγό σου και όλους σας! ΥΓ: Να ελεγχθούν αυτοί που συνάντησες στο προεδρικό προχθές!».

«Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα να στηρίξουν την αποτελεσματικότητα της ιβερμεκτίνης»

Η παραπάνω σύσταση, ωστόσο, είναι τουλάχιστον αμφιλεγόμενη.

Τον Μάρτιο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνέστησε να μην χρησιμοποιείται η ιβερμεκτίνη σε ασθενείς που πάσχουν από Covid-19, παρά μόνο σε κλινικές δοκιμές.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επίσης δεν συνιστά τη χρήση της ιβερμεκτίνης παρά μόνο σε κλινικές δοκιμές ενώ η αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) στον ιστότοπό της συμβουλεύει να μην χρησιμοποιείται το σκεύασμα αυτό λόγω έλλειψης δεδομένων για την αποτελεσματικότητά του.

Πιο πρόσφατα, μόλις στις αρχές αυτού του μήνα, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (ο οποίος είναι και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ) συνέταξαν έναν κατάλογο δέκα συστάσεων για την προστασία από τη λοίμωξη του κορονοϊού που απευθύνεται τόσο στο ευρύ κοινό όσο και στους λειτουργούς υγείας. Στο σημείο 6 της λίστας αυτής διαβάζουμε:

«Μην χρησιμοποιείτε μη αποδεδειγμένες ή αναποτελεσματικές θεραπείες για τη λοίμωξη COVID-19. Δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα να στηρίξουν την αποτελεσματικότητα των ακόλουθων φαρμάκων: favipiravir, ivermectin, azithromycin, doxycycline, oseltamivir, lopinavir-ritonavir, hydroxychloroquine, itolizumab, bevacizumab, IFN-a2b, fluvoxamine, convalescent plasma, και δεν συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».

Διεθνή δίκτυα ειδήσεων ανέφεραν, στη διάρκεια της πανδημίας, πως το ίδιο φάρμακο περιλαμβάνεται μεταξύ εκείνων που πολλοί οπαδοί συνωμοσιολογικών θεωριών αναδεικνύουν ως… «θαυματουργό» έναντι της Covid-19, αγνοώντας τις συστάσεις των αρμόδιων αρχών.

«Δεν είναι το υγειονομικό το ισχυρό στοιχείο του κ. Πολάκη»

«Απάντηση» στην ιατρική συμβουλή του κ. Πολάκη ήρθε και μέσω του καθηγητή Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Θεόδωρου Βασιλακόπουλου. Όπως φαίνεται σε βίντεο που κοινοποίησε η «Ομάδα Αλήθειας», ο κ. Βασιλακόπουλος, κληθείς να τοποθετηθεί σχετικά (Action 24) σημείωσε:

«Θα ήθελα να μη σχολιάσω τις υγειονομικές συμβουλές του κ. Πολάκη. Είναι προτιμότερο να ασχοληθεί με πράγματα που γνωρίζει περισσότερο, όπως να οργανώσει καμιά διαδήλωση, καμιά κατάληψη, πράγματα στα οποία έχει ειδικευτεί όλα αυτά τα χρόνια. Δεν είναι το υγειονομικό το ισχυρό του στοιχείο».