Στην άτυπη Ευρωπαϊκή Σύνοδο των υπουργών Δημόσιας Διοίκησης συμμετείχε, σήμερα στην Ρώμη, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Δημόσιας Διοίκησης κατά τα τελευταία επτά χρόνια. Σε δηλώσεις του προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε:

«Παρουσιάζει ενδιαφέρον, κατ’ αρχήν, ότι μια τέτοια συνάντηση υπουργών, οι οποίοι ασχολούνται με θέματα διοικητικής μεταρρύθμισης, γίνεται για πρώτη φορά από το 2007. Αυτό δείχνει ότι σε επίπεδο Ευρώπης δεν υπάρχει ακόμη ένας οργανωμένος διάλογος, για προκλήσεις, όμως, οι οποίες είναι συχνά κοινές: ζητήματα, όπως το χτίσιμο μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ δημόσιας διοίκησης και πολιτών, η καθοριστική επίδραση των νέων τεχνολογιών στον τρόπο με τον οποίο η δημόσια διοίκηση παρέχει δημόσιες υπηρεσίες, η μεγάλη πρόκληση της υλοποίησης διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, σε εποχές δημοσιονομικής συρρίκνωσης είναι ανάγκες, οι οποίες είναι, σε μεγάλο βαθμό, κοινές για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες».

«Το θέμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης το ζουν βέβαια πιο έντονα χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και σε έναν βαθμό και η Ιταλία, η οποίες βίωσαν την οικονομική αυτή κρίση», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης τόνισε, επίσης, ότι συναντήσεις σαν και αυτή της Ρώμης είναι ιδιαίτερα χρήσιμες ως «φόρουμ ανταλλαγής απόψεων», αλλά και για την βελτίωση των προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων των χωρών – μελών.

Κατά την παρέμβασή του στη σημερινή σύνοδο της Ρώμης, ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τις δράσεις του υπουργείου του στον τομέα της διαφάνειας, με ιδιαίτερη αναφορά στη «Διαύγεια», αλλά και «την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση των δομών, την απλοποίηση των διαδικασιών, με την εισαγωγή μιας νέας κουλτούρας διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, η οποία να στηρίζεται στην αξιοκρατία και στην αξιολόγηση».

«Πολλές φορές οι κρίσεις, όπως εκείνη που πέρασε η χώρα μας, προσφέρουν ευκαιρίες για δραστικές αλλαγές, οι οποίες, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα ήταν τόσο εύκολες. Είναι ένα βίωμα το οποίο μοιράστηκα σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις και με τον Ιρλανδό ομόλογό μου, αλλά και με την Ιταλίδα υπουργό, με την οποία είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή σύνοδος», συμπλήρωσε ο υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης.