«Είναι υποχρέωση όλων και βασική προτεραιότητα της σημερινής κυβέρνησης, σε αυτή την προσπάθεια εθνικής σωτηρίας, η δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης, μιας κοινωνίας που θα χαρακτηρίζεται από ανθρωπιά και από αλτρουισμό, με όλους τους πολίτες ενεργούς».

Αυτό επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας, μιλώντας σε εκδήλωση για τη σημερινή παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία που πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πρέπει να ξεπεράσουμε αναχρονιστικές αντιλήψεις, να αντιληφθούμε ότι δεν μας περισσεύει κανείς, ότι τα άτομα με ειδικές ανάγκες είναι καθ’ αυτά και καθ’ όλα ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Εμείς οφείλουμε να επενδύσουμε στις ιδιαίτερες ικανότητές τους, να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής και το φυσικό και κοινωνικό μας περιβάλλον, ώστε να αυξηθεί η απόδοση και η συμμετοχή των ατόμων αυτών στην κοινωνική ζωή», προσέθεσε ο υπουργός.

Σχολιάζοντας ότι «το πρόβλημα των ατόμων με ειδικές ανάγκες δεν πηγάζει από φυσικούς ή νοητικούς περιορισμούς, αντίθετα πηγάζει από περιορισμούς που θέτει η κοινωνική απάθεια και η αδιαφορία», ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η επένδυση στην παιδική ηλικία είναι η πιο αποτελεσματική επένδυση που μπορεί να κάνει ένα κράτος». «Έτσι μπορεί να σπάσει τον κύκλο της ανέχειας, κάθε κράτος, κάθε σύγχρονο κράτος», τόνισε.

Εξάλλου, ο υπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τη διευκόλυνση του προσωπικού και των οικογενειών με Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, «που διασφαλίζουν την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη ανάμεσα στους πολίτες».

Επίσης, ιδιαίτερη μνεία έκανε στους αναπήρους πολέμου, «τη ζωντανή ιστορία του τόπου μας, υπόμνηση ηρωισμού στο βωμό της εθνικής, αλλά και της ατομικής αξιοπρέπειας», απέναντι στους οποίους «η πατρίδα, το κράτος, οφείλει να πράττει τα δέοντα με τον προσήκοντα σεβασμό».

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι αρχηγοί ΓΕΝ αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς και ΓΕΣ αντιστράτηγος Χρίστος Μανωλάς, αντιπροσωπεία Αναπήρων Πολέμου, καθώς και ΑμεΑ τέκνα ή γονείς του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.