Άνοιγμα στην κοινωνία με στόχο την αλλαγή ατζέντας επιχειρεί ο πρωθυπουργός σε μία περίοδο που η πανδημία έχει μονοπωλήσει το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς πέρα την υγειονομικής θωράκισης του πληθυσμού και της οικονομικής ανάκαμψης της χώρας μετά τα συνεχή lockdown καλείται διαρκώς να διαχειριστεί έκτακτες καταστάσεις, δεδομένου ότι η επιδημιολογική έξαρση δεν επιτρέπει καμία χαλάρωση και απαιτεί πολιτικά αντανακλαστικά.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Σε ένα παράλληλο πεδίο κινείται όμως το πρωθυπουργικό επιτελείο, «ξεπαγώνοντας» έργα υποδομής που επί χρόνια είχαν λιμνάσει και επιχειρώντας να δώσει μία νέα πνοή ανάπτυξης μέσα από το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» αλλά και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το ΕΣΠΑ και τα ΣΔΙΤ.

Για το λόγο αυτό σήμερα ο πρωθυπουργός περιοδεύει στη Μεσσηνία και στην Αρκαδία με πρώτο σταθμό τις μονάδες του πρωτογενούς τομέα στον δήμο Τριφυλίας, ενώ θα επιθεωρήσει τα έργα ανάπτυξης του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Μαράθου προϋπολογισμού  5.388.580 ευρώ ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Είναι χαρακτηριστικό  ότι σε εξέλιξη  βρίσκονται επίσης οι εργολαβίες:

  • Έργα αντιδιαβρωτικής προστασίες της παραλίας Δ.Ε. Αίπειας του δήμου Μεσσήνης, 3.500.000 €.
  • Αναδιαρρύθμιση αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Γαργαλιάνων, 380.000 €.
  • Τμήμα Τζάνε – Έξοδος Καλαμακίου, 15.507.673 €.

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον ιστορικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, μία από τις μεγαλύτερες βυζαντινές εκκλησίες στην Ελλάδα, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες για τη συνολική ανάδειξη του μνημειακού χώρου.

Έργα υποδομής

Οριστική λύση στο φλέγον πρόβλημα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, που «φιλοξενούσε» μέχρι σήμερα τις περισσότερες ανεξέλεγκτες χωματερές, για τις οποίες η Ελλάδα πλήρωνε κάθε χρόνο τσουχτερά πρόστιμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δίνει μεταξύ άλλων η έναρξη της κατασκευής του έργου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου μέσω ΣΔΙΤ στην Παλαιουχούνη Αρκαδίας, ένα έργο υποδομής που θα επισκεφτεί σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία του, επισημαίνοντας διασφαλίζεται πλέον η υγεία και η ποιότητα ζωής των κατοίκων, δίνοντας τέλος στους υγειονομικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους του παρελθόντος.

Με πακέτο μέτρων για τον πρωτογενή τομέα

Η περιοδεία του πρωθυπουργού θα ολοκληρωθεί το απόγευμα  με την ομιλία του στη Συνδιάσκεψη για τη Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) που διοργανώνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει τον «οδικό χάρτη» της κυβέρνησης για την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα τα επόμενα χρόνια μέσω του ταμείου Ανάκαμψης εστιάζοντας στη διάθεση 22 δισ. ευρώ από τα συνολικά 70 που θα κατανεμηθούν στη χώρα σε βάθος πενταετίας. Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δώσει και στο ρόλο του νέου αγρότη  που θα αναβαθμιστεί μέσω της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης που επιχειρείται από την κυβέρνηση.