Εάν έχουμε έξαρση της πανδημίας θα έχουμε πρόβλημα, είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ.

«Αν επιβεβαιωθούν κάποιες από τις οριακές προβλέψεις των επιστημόνων για 15.000-20.000 κρούσματα την ημέρα, θεωρείτε ότι ο τουρισμός θα εξακολουθεί να πηγαίνει καλά;».

Υπογράμμισε δε ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια οριακή γραμμή και ότι από τη δική μας συμπεριφορά θα εξαρτηθεί το μέλλον μας.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο γενικού lockdown και προανήγγειλε τοπικά lockdown μόνο για τους ανεμβολίαστους. «Αν βαθύνει η πανδημία, μέτρα τύπου γενικής καραντίνας δε θα ληφθούν μόνο για έναν λόγο. Διότι πλέον υπάρχουν οι εμβολιασμένοι, τους οποίους δεν έχουμε δικαίωμα να περιορίσουμε. Ακόμα και στα τοπικά lockdown, θα ακολουθηθεί η ίδια αρχή. Οι εμβολιασμένοι δεν μπορούν να περιοριστούν, αφού δεν κινδυνεύουν», δήλωσε.

Γεωργιάδης για αναστολές εργασίας και απολύσεις

Σχετικά με τις αναστολές εργασίας στις κατηγορίες εργαζομένων που καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους και οι ίδιοι αρνούνται να το κάνουν, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων».

«Δεν υπάρχει όριο για την αναστολή εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Ισχύει όσο κρατά η πανδημία και υπάρχει κίνδυνος. Η κείμενη εργατική νομοθεσία προβλέπει τι μπορεί να κάνει μια επιχείρηση σε αυτή την περίπτωση. Εάν η επιχείρηση μπορεί για παράδειγμα να βάλει έναν εργαζόμενο σε τηλεργασία, μπορεί να το κάνει. Αν αποφασίσει να τον απολύσει και ο εργαζόμενος αμφισβητήσει το δικαίωμα αυτής της απόλυσης, πάνε στο δικαστήριο και αυτό κρίνει αν είναι νόμιμη η απόλυση. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει τη νομοθεσία ούτε θα θεσπίσει γενικό κανόνα απολύσεων. Στην εργατική νομοθεσία, ως ισχύει σήμερα, υπάρχει συγκεκριμένο άρθρο που προβλέπει ότι η επιχείρηση μπορεί να επικαλεστεί σπουδαίο λόγο για απόλυση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Για το Δημόσιο, επισήμανε ότι δεν υφίσταται συνταγματική δυνατότητα απολύσεων και στο πλαίσιο αυτό οι εργαζόμενοι θα βγαίνουν σε αναστολή άνευ αποδοχών.

Ακόμα, ο υπουργός Ανάπτυξης εξαπέλυσε δριμεία κριτική κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζοντας ότι στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών πατά σε «δύο βάρκες» παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ψήφισε το 2018 την υποχρεωτικότητα.

Δείτε το βίντεο: