«Δεν κινδυνεύει η Ελλάδα. Αλλά οι ανεμβολίαστοι Έλληνες. Ο εμβολιασμός είναι, τώρα, το ‘’κατά κεφαλήν χρέος’’ της χώρας», είπε ο πρωθυπουργός την ώρα της ανακοίνωσης των μέτρων του υποχρεωτικού εμβολιασμού για ορισμένες, εξαιρετικά «ευαίσθητες», επαγγελματικές κατηγορίες συμπολιτών μας. Και εδώ βρίσκεται όλη η ουσία του θέματος αλλά και η μοναδική λύση για να προχωρήσει η χώρα στην επόμενη ημέρα, να επαναποκτήσουμε τον έλεγχο της καθημερινότητάς μας, να αποκαταστήσουμε την κανονικότητα στην πορεία προς το μέλλον.

Είναι αλήθεια, ο καθένας έχει δικαίωμα να επιλέξει να μην εμβολιαστεί. Δεν έχει, όμως, το δικαίωμα να συμβάλει με τον τρόπο του ώστε η χώρα να οδηγηθεί και πάλι σε συνθήκες καθολικών απαγορεύσεων. Δώσαμε και συνεχίζουμε να δίνουμε, όλοι μαζί ενωμένοι, μία από τις μεγαλύτερες μάχες στη νεότερη ιστορία της χώρας. Μία μάχη την οποίαν δίνουν όλες οι χώρες του κόσμου και στην οποίαν έχουμε χρέος να βαδίσουμε προς την ολοκληρωτική νίκη. Η στάση του καθενός μας προς το κοινωνικό σύνολο είναι στοιχείο προσωπικού πολιτισμού και ενσυναίσθησης. Ήδη βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό σημείο, όπως δείχνουν τα στοιχεία. Τρεις στους 4 Έλληνες άνω των 60, δύο στους 3 άνω των 45 και 1 στους 2 άνω των 30 ετών έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό.

Τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού και το τείχος της ανοσίας που θα επιτευχθεί, θα μας επιτρέψουν να κάνουμε ανεμπόδιστα τα μεγάλα βήματα προς την επόμενη ημέρα της ανάκαμψης και της ευημερίας. Και ενώ η κυβέρνησή μας συμπλήρωσε δύο χρόνια στο τιμόνι της χώρας, ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο έχει ήδη ανοίξει. Παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε και εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, η Ελλάδα έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης, η οικονομία παρουσιάζει θετικά σημάδια ανάκαμψης και ήδη έχει ανοίξει ο μεγαλύτερος επενδυτικός κύκλος στην ιστορία της χώρας. Και αυτό το οφείλει στις προσπάθειες του ελληνικού λαού και στις διαρκείς μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, οι οποίες συνεχίστηκαν αδιαλείπτως καθ’ όλη τη διάρκεια της διαχείρισης της κρίσης.

Το τοπίο στο οικονομικό επίπεδο διαγράφεται ιδιαιτέρως αισιόδοξο. Το πλήρες άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, οι προβλέψεις για τα υψηλά ποσοστά ανάπτυξης της Ελλάδας, η σταδιακή αποσωλήνωση της οικονομίας από τα μέτρα στήριξης, η έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης από τον Ecofin σε πείσμα της αντιπολίτευσης που θέλησε να γίνει μάντης μικροπολιτικής μιζέριας, το μεγάλο επενδυτικό κύμα που εξελίσσεται στη χώρα, είναι βασικοί πυλώνες του αισιόδοξου αυτού κλίματος.

Η πρόκληση της απολιγνιτοποίησης ειναι στόχος όχι μόνο περιβαλλοντικός αλλά και αναπτυξιακός. Το νέο νομοσχέδιο για τις Στρατηγικές Επενδύσεις αλλά και ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος που ετοιμάζουμε αποτελούν σταθμό στις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στα σχέδιά μας για τη μετατροπή της Ελλάδας σε έναν εξαιρετικά φιλοεπενδυτικό προορισμό. Κάτι που ήδη έχει αρχίσει να γίνεται παγκοσμίως αισθητό, αν κρίνει κάποιος από το ύψος και το είδος των επενδυτικών σχεδίων που «τρέχουν» ή από τις επενδύσεις που ήταν «κολλημένες» και επί των ημερών μας κατορθώθηκε να απεγκλωβιστούν από τα χρόνια γραφειοκρατικά προσκόμματα.

Βρισκόμαστε, λοιπόν, σε ένα από τα σημαντικότερα σταυροδρόμια. Η Ελλάδα αλλάζει γίνεται διαφορετική χώρα, μακριά από τις γραφικές και μίζερες προσεγγίσεις του παρελθόντος, γίνεται η Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας, η Ελλάδα των επόμενων γενεών. Όχι μόνο για να μην φύγουν άλλοι ταλαντούχοι νέοι Έλληνες αλλά και να επιστρέψουν όσοι έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια. Ας κάνουμε, λοιπόν, αυτό που περνάει κυριολεκτικά από το χέρι μας ώστε να μην επιτρέψουμε κανένα πισωγύρισμα. Και αυτό λέγεται εμβόλιο».