Με τους στίχους του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι και την 11η Συμφωνία του Ντμίτρι Σοστακόβιτς άνοιξε η αυλαία της εναρκτήριας εκδήλωσης του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, στο Κλειστό Ολυμπιακό Στάδιο Γαλατσίου. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ομιλία του γενικού γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα, όπου έδωσε το σύνθημα για την επόμενη ημέρα του κόμματος.

Το σύνθημα του Συνεδρίου είναι το «Δυνατό ΚΚΕ. Νους-Καρδιά-Οργανωτής της εργατικής λαϊκής πάλης για το Σοσιαλισμό» και ολοκληρώνεται στις 27 Ιουνίου.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε -μεταξύ άλλων: «Προχωράμε με αισιοδοξία στον 21ο αιώνα. Το φάντασμα του κομμουνισμού, που έκανε την εμφάνισή του στα μέσα του 19ου αιώνα, έτσι κι αλλιώς στοιχειώνει μέχρι σήμερα και θα στοιχειώνει για πάντα τα όνειρα των εκμεταλλευτών, σε όλη την Ευρώπη, σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης.

Ο εφιάλτης τους αυτός, όμως, δεν πρέπει να μείνει άλλο μόνο στα όνειρά τους. Μπορεί να γίνει πράξη, από τη στιγμή που η εργατική τάξη, ο καταπιεσμένος λαός, η εξεγερμένη νεολαία και το κίνημά τους, σταματήσουν την οπισθοχώρηση και μπουν ξανά δυναμικά στο προσκήνιο της ιστορίας. Γιατί “αυτοί να πάρουν πρέπει την εξουσία”.

Όλες και όλοι εσείς, οι αγωνιστές και αγωνίστριες από όλη τη χώρα, αλλά και από τις χώρες του Εξωτερικού, που παρακολουθείτε με ενδιαφέρον τις εργασίες του 21ου Συνεδρίου μας, ας γίνετε “ο νους, η καρδιά, ο οργανωτής, της εργατικής – λαϊκής πάλης για το σοσιαλισμό”, όπως είναι και το κεντρικό σύνθημα του Συνεδρίου μας».

Ακόμη, έστειλε το μήνυμα πως «θέτουμε ψηλά τον πήχη των απαιτήσεων, να γίνουμε πιο πολλοί, πιο ικανοί, πιο μαχητικοί», κάτι που θα γίνει με «ατσάλινη θέληση» από τα μέλη του ΚΚΕ, αλλά και τους ανθρώπους που το υποστηρίζουν.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων των μελών του κόμματος, των αγωνιστών και των ανθρώπων της τέχνης που άφησαν την τελευταία τους πνοή την περασμένη τετραετία.

Στη συνέχεια, τη… σκυτάλη πήρε οπτικοποιημένη συναυλία με τραγούδια από όλο τον κόσμο.