Την ενόχληση πολλών Ευρωπαίων για τις πρωτοβουλίες της Γερμανίας στην ευρωπαϊκή οικονομία εξέφρασε ο πρωθυπουργός, όπως εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Τηλέμαχος Χυτήρης, σχετικά με τις αναφορές που έκανε ο κ. Παπανδρέου χθες στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι.

«Υπάρχει ένας ανοιχτός προβληματισμός στην Ευρώπη, τα πράγματα έχουν αλλάξει, δεν είναι η Ευρώπη που ξέραμε. Η Ευρώπη της κρίσης είναι διαφορετική», προσθέτοντας ότι υπάρχει έλλειμμα ηγεσίας στην Ε.Ε. κι αυτό είναι πολύ περισσότερο ευκρινές σε μια περίοδο κρίσης. Και οι πρωτοβουλίες που παίρνει κατά κύριο λόγο η Γερμανία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να είναι η επικεφαλής – ίσως και η μόνη επικεφαλής της Ευρώπης διότι τη Γαλλία τη σέρνει στις θέσεις της – είναι πρωτοβουλίες οι οποίες σιγά σιγά αρχίζουν και ενοχλούν και την ενόχληση αυτή εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός», είπε ο κ. Χυτήρης, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Real fm».

Ο υπουργός τόνισε ότι «αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, τότε εκ των πραγμάτων η Ευρώπη θα έχει, δεν θα έλεγα καν δύο ταχύτητες. Θα είναι πολύ ανισομερής».

Σε αντιδιαστολή με τη Γερμανία, ο κ. Χυτήρης αναφέρθηκε στην προσωπική βοήθεια του Γάλλου προέδρου σε σχέση με την οικονομική κρίση στη χώρα μας.

Τόνισε, τέλος, ότι γίνεται συζήτηση για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής μέτρων του Μνημονίου λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος.