Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έκανε αναφορά στη Βουλή για το Συνέδριο Γονιμότητας, λέγοντας προς τους βουλευτές πως θα πρέπει να δουν το βίντεο που είχε κάνει η Μαίρη Συνατσάκη.

Πρόσκληση στο ΚΚΕ και το Μέρα25 απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, προκειμένου «να συζητήσουμε για το τι σημαίνει ασφάλεια, τι σημαίνει ανάπτυξη, πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τα πράγματα». Μια δεύτερη, ουσιαστικά, πρόσκληση, που λίγο νωρίτερα είχε απευθύνει προς «τις αριστερές προοδευτικές δυνάμεις» και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στην Ολομέλεια.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» γιατί, όπως είπε, είναι η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται στις χώρες του ΟΟΣΑ από τη δεκαετία του 1980, με πενιχρά αποτελέσματα.

Ωστόσο ο πρώην υπουργός Οικονομικών κατά την ομιλία του στη Βουλή πήγε από την Σκάρλετ Γιόχανσον στην Μαίρη Συνατσάκη. Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε το παράδειγμά της με αφορμή τα όσα είπε στο video που έκανε ως αντίδραση για το 1ο Συνέδριο Γονιμότητας και τα όσα ήθελα να περάσει.

Μεταξύ άλλων λοιπόν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, είπε: «Στέλνετε τους βουλευτές να μιλήσουν σε απαράδεκτα συνέδρια για να μιλήσουν για τις γυναίκες. Ε λοιπόν όχι δεν φταίνε οι γυναίκες. Φταίνε νομοσχέδια σαν και αυτά. Και μην το ακούτε από εμένα. Ακούστε το από την Μαίρη Συνατσάκη που έκανε ένα από τα πιο καλά πολιτικά video που έχω δει. Εσείς δεν θα το έχετε δει, αλλά το έχουν δει 600.000 άνθρωποι. Αναρωτιέται πως να κάνει παιδί πριν από τα 40 όταν δεν έχεις αρχική δουλειά ή έχεις και βγάζεις οριακά όσα χρειάζονται για να τα βγάλεις πέρα».

Δείτε το στιγμιότυπο μετά το 08:00

Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ανέφερε πως «αυτό το νομοσχέδιο θα μπορούσατε να το είχατε φέρει και στο πρώτο μνημόνιο και στο δεύτερο μνημόνιο, όπως ζητούσε το ΔΝΤ. Εσείς όμως» είπε ο βουλευτής, «είστε χειρότεροι από το ΔΝΤ. Οι πολιτικές σας δεν εμπλέκονται καθόλου με την ελληνική πραγματικότητα. Πιστεύετε ότι δεν είναι αρκετά ευέλικτη η ελληνική αγορά εργασίας. Αυτή η πολιτική πιστεύετε ότι ανταποκρίνεται στην παραγωγική δομή της χώρας, όπου κυριαρχούν μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή απλώς κάνετε τα χατίρια για κάποιες επιχειρήσεις και κάποιους κλάδους, όπως τον τουρισμό;» διερωτήθηκε

Και πρόσθεσε ότι με τις ρυθμίσεις για τον συνδικαλισμό, «δεν χτυπάτε μόνο τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, αλλά και μεγάλο κομμάτι της μεσαίας τάξης. Ο κ. Τσακαλώτος συνέχισε, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ θα έχουμε μια αναπτυξιακή στρατηγική, όπου ο κόσμος της εργασίας θα είναι στον πυρήνα της. Με αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, με συλλογικές συμβάσεις κλπ. Μια ανάπτυξη που βασίζεται σε νέες δουλειές, νέες υπηρεσίες, νέα προϊόντα. Με ένα ρυθμιστικό πλαίσιο και ένα ΣΕΠΕ που οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες θα ξέρουν ότι το κράτος είναι δίπλα τους, ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία. Ασφάλεια παντού. Στην υγεία, όπου δεν θέλουμε καμία και κανείς να φοβάται ότι σε μια δύσκολη στιγμή το δημόσιο σύστημα υγείας δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Ασφάλεια στις πόλεις, τις περιφέρειες, τις γειτονιές, με καλά σχολεία και δυναμικό παραγωγικό ιστό.

Μεϊκόπουλος για εργασιακό νομοσχέδιο: Με μισθούς πείνας, 10ωρα, φθηνές υπερωρίες νομίζει η ΝΔ ότι θα φέρει επενδύσεις;

«Με μισθούς πείνας, 10ωρα, φθηνές υπερωρίες νομίζει η ΝΔ ότι θα φέρει επενδύσεις» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, από την δική του πλευρά. «Οι εργασιακές σχέσεις, η προστασία ή μη της εργασίας συναρτώνται με το τι είδους κοινωνία και δημοκρατία θέλουμε, άρα υπό μία έννοια η αντιπαράθεση για το εργασιακό νομοσχέδιο συνιστά επί της ουσίας μάχη υπεράσπισης δημοκρατικών και κοινωνικών κεκτημένων» ανέφερε και πρόσθεσε ότι απέναντι στην απλήρωτη δουλειά και τις υπερωρίες «η κυβέρνηση έρχεται να απαντήσει με μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα υποτίμησης και απονομιμοποίησης της μισθωτής εργασίας, που μας γυρίζει πολλά χρόνια πίσω».

Αναρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, «για ποιο λόγο ένας εργοδότης να προσλάβει κάποιον με 8ωρο, αφού θα έχει πλέον τη δυνατότητα να διαμορφώνει το ωράριο ανάλογα με τις ανάγκες του, με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και μισθούς πείνας; Για ποιο λόγο μια επιχείρηση να προσλάβει ένα νέο εργαζόμενο, αφού πλέον με το 10ωρο και το διπλασιασμό των φθηνών υπερωριών θα μπορεί να βγάζει περισσότερη δουλειά με τους ίδιους εργαζόμενους και με χαμηλότερο κόστος». Απευθυνόμενους στους βουλευτές της ΝΔ, είπε πως «θα έρθει εκείνη η στιγμή που ακόμα και οι ψηφοφόροι σας θα σας ζητήσουν εξηγήσεις για τις επιλογές σας. Η εξήγηση είναι ότι ούτε εσείς, κ. Χατζηδάκη, ούτε ο πρωθυπουργός έχετε την παραμικρή ιδέα για το τι συνιστά εργασία σήμερα στην Ελλάδα, αφού υπήρξατε και οι δύο επί τις ουσίας ανεπάγγελτοι».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.