Μία ώρα διήρκεσε το τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες στο οποίο τελικά συμμετείχε μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς ο εκπρόσωπος της Προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν με αποτέλεσμα από την ελληνική πλευρά να συμμετάσχει η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, Ελένη Σουρανή.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η συζήτηση εξελίχθηκε σε καλό κλίμα, καθώς σημειώνεται χαρακτηριστικά πως ο πάγος έσπασε και οι δύο άνδρες συμφώνησαν να εγκαταλείψουν  την ένταση του 2020, παρά τις πολύ σημαντικές διαφορές, που συνεχίζουν να υφίστανται.

Η ανατροπή στη συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν: Το έντονο παρασκήνιο

Από την ελληνική πλευρά, η οποία έχει ουκ ολίγες φορές διαμηνύσει ότι οι μόνες διαφορές με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα και η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισημάνθηκε ότι πρέπει η Άγκυρα να τηρεί τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της θάλασσας.

Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν να παραμείνει ανοικτός ο δίαυλος επικοινωνίας και να μην επαναληφθούν οι  σκηνές έντασης στο Αιγαίο όπως το καλοκαίρι του 2020.

Τέλος, συμφωνήθηκε οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας και Τουρκίας να προχωρήσουν κανονικά όπως και τα ΜΟΕ, με τις δυο πλευρές να βρίσκουν κοινό τόπο στην προώθηση της λεγόμενης θετικής ατζέντας.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.