Τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, προκειμένου να εξεταστούν τα στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης της Opinion Poll ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, και μέλη της επιτροπής, Ν. Βούτσης, Γ. Κατρούγκαλος, Σπ. Λάττας, Θ. Ξανθόπουλος και Π. Πολάκης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύθηκαν στις 31/5 στα ΜΜΕ, η δημοσκόπηση έδειξε ότι στην πρόθεση ψήφου, αυξήθηκε το ποσοστό της ΝΔ σε 37,3% (από 36,2% τον Απρίλιο) ενώ μειώθηκε το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σε 19,9% (από 20,2% τον Απρίλιο).

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «από τις δημοσιεύσεις δεν προκύπτει ο εντολέας της (εταιρείας δημοσκόπησης) ή εάν πρόκειται για τακτική κυλιόμενη δημοσκόπηση, ενώ αρκετά ευρήματα της είναι σε έντονη αντίθεση με τα αντίστοιχα της έγκυρης δημοσκόπησης του τακτικού χειμερινού Ευρωβαρομέτρου 2020-2021 (ΕΒ 94)». Ζητούν επίσης να διευκρινιστεί «εάν παραβιάσθηκαν σε σχέση με τη δημοσκόπηση αυτή άλλες προβλέψεις του νόμου, όπως, ενδεικτικά, η υποχρέωση κοινοποίησης των στοιχείων ταυτότητας της δημοσκόπησης στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης».

Συγκεκριμένα οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθεί η επιτροπή για τα πρωτογενή δεδομένα και τη μέθοδο στάθμισης, να εξετάσει την ύπαρξη ευθυνών σε περίπτωση υπαίτιας παραβίασης του νόμου και να συζητήσει το θέμα της αντικειμενικότητας των ερευνών γνώμης. Τέλος, ζητούν να κληθεί και ο πρόεδρος του ΕΣΡ για να ενημερώσει την Επιτροπή για τις σχετικές ενέργειες αρμοδιότητάς του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο