Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη θέση του κόμματος για «κούρεμα» του χρέους, αναφέρθηκε τη Δευτέρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, μιλώντας στον Real FM.

Αναφερόμενος στο σχόλιο της κυβερνητικής εκπρόσωπου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι βαθύτατα διχασμένος, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: «Η κ. Βούλτεψη προφανώς εξ ιδίων κρίνει τα αλλότρια. Το πολιτικό κατεστημένο αυτής της χώρας δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα δημοκρατικό κόμμα και ότι το να καταθέσεις μια διαφορετική άποψη, να εκφωνήσεις κάτι το διαφορετικό, να καταθέσεις μια τροπολογία δεν σημαίνει ότι διχάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και διαιρείται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο ενωμένος από ποτέ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια λειτουργία που πάντοτε στο εσωτερικό του ήταν ανοικτή, δημοκρατική, λειτουργούσε με τάσεις, με απόψεις, με ρεύματα. Αυτό δεν είναι μια αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν η αναζωογονητική δύναμή του. Χωρίς δημοκρατία στο εσωτερικό ενός κόμματος, δεν μπορεί να υπάρξει προοπτική», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

«Αν οι αντιθέσεις είναι αγεφύρωτες και αφορούν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων δεν μπορεί να υπάρξει συνύπαρξη σε έναν ενιαίο κόμμα. Αυτό είναι προφανέστατο. Εμείς δεν έχουμε τέτοιου είδους διαφορές στον ΣΥΡΙΖΑ που δεν επιτρέπουν να είμαστε ενωμένοι μέσα από τη διαφορετικότητά μας και μέσα από τη διαφορετικότητα αυτό να αναδεικνύουμε έναν ισχυρό, πλειοψηφικό λόγο», συνέχισε.

Ερωτηθείς για τη φρασεολογία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της διαγραφής του χρέους, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Η συλλογική μας κατεύθυνση είναι ότι θα διεκδικήσουμε με όλα τα δημοκρατικά μέσα που διαθέτουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και θα το κάνουμε αυτό όχι γιατί είμαστε παράξενοι, οι μπαταχτσής όπως μπορεί να μας κατηγορήσει κάποιος γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει πρώτα και κύρια είναι να επιβιώσει αυτός ο τόπος και να έχει μέλλον.

Αυτό το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί από τον ελληνικό λαό. Είναι δυσβάσταχτο το χρέος, θηλιά στον λαιμό πνίγει την οικονομία και την κοινωνία.

Είναι μαχαιριά πισώπλατη αυτό που είπε ο κ. Σαμαράς στη Βουλή ότι το χρέος είναι βιώσιμο. Λυπάμαι πάρα πολύ άλλα δεν ξέρω σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη οικονομολόγο που να έχει στοιχειώδης γνώσεις οικονομικής, ο οποίος να έχει πει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Όλοι σχεδόν ομόφωνα οι οικονομολόγοι μιλάνε για κούρεμα του ελληνικού χρέους. Το κούρεμα όμως είναι απαγορευμένη λέξη για το κυβερνητικό μπλοκ. Όχι μόνο απαγορευμένη, αλλά θεωρεί ότι όσοι αναφέρονται σε κούρεμα του χρέους είναι άνθρωποι των σπηλαίων, παλαιοντολόγοι».

Στο ερώτημα τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πουν οι Ευρωπαίοι ή ακολουθείτε το πρόγραμμα ή κλείνει η κάνουλα της χρηματοδότησης, ο κ. Λαφαζάνης είπε: «Αν εγκρίνει ο ελληνικός λαός το πρόγραμμά μας, εγκρίνει τη διαγραφή του μεγαλύτερους μέρους εφόσον δίνει τη συγκατάθεση του σε αυτήν την κατεύθυνση εφόσον στηρίζει την κατεύθυνση αυτή με αποφασιστικότητα και αγώνες, εμείς έχουμε τις δυνατότητα να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση με επιτυχία.

Είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός αυτός που κατατίθεται, χωρίς να έχει εγγεγραμμένο και το χρέος που έχουν τρίτες χώρες απέναντί μας, Και αναφέρομαι συγκεκριμένα στο γερμανικό κατοχικό δάνειο. Δεν γίνεται να μην γράφουμε τις απαιτήσεις που έχουμε κι εμείς έναντι τρίτων, όταν είναι νόμιμες και διεθνώς αναγνωρισμένες».