«Κανένας δημόσιος υπάλληλος σήμερα δεν κινδυνεύει με μείωση μισθού» σημείωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΣΚΑΙ, διευκρινίζοντας ότι εξαίρεση αποτελούν όσοι «απολαμβάνουν την λεγόμενη προσωπική διαφορά σε σχέση με συναδέλφους τους που βρίσκονται στην ίδια θέση, επειδή οι αποδοχές τους δεν προσαρμόστηκαν πλήρως όταν εφαρμόστηκε το ενιαίο μισθολόγιο».

«Το μισθολόγιο στο Δημόσιο είναι εξαιρετικά συμπιεσμένο. Μπαίνουν οι υπάλληλοι με υψηλούς μισθούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα και βγαίνουν με χαμηλούς μισθούς σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα. Πρέπει να συζητήσουμε νηφάλια για το πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό… Πρέπει να υπάρχει ένας καινούργιος εισαγωγικός μισθός μόνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους υπαλλήλους μόνο για μια διετή δοκιμαστική περίοδο, που προβλέπεται και σήμερα από τον υπαλληλικό κώδικα, αλλά πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη» υπογράμμισε ο υπουργός.

Παράλληλα επανέλαβε ότι ο κύκλος των απολύσεων, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η χώρα απέναντι στους δανειστές, θα είναι ο τελευταίος, τονίζοντας ότι «όποιες απολύσεις γίνουν μέσα στο 2015 και το 2016 θα αφορούν περιπτώσεις υπαλλήλων – «απατεώνων που μπήκαν από την πίσω πόρτα».

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις όχι μόνο για να κλείσει ο τελευταίος γύρος διαπραγμάτευσης με την Τρόικα με τη σημερινή της μορφή, αλλά γιατί είναι αναγκαίες» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Απαντώντας στην κριτική του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε διάλογο για το Δημόσιο, κι όχι συζήτηση με «κραυγές», «διαρροές» ή «δημοσιεύματα». Συμπλήρωσε πάντως ότι «ο έλεγχος των πλαστών πιστοποιητικών και των παράνομων μονιμοποιήσεων μέσω των μετατροπών συμβάσεων θα συνεχιστεί και το 2015».

Ο κ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ πως πρόκειται για ένα «σαφώς διχασμένο κόμμα», καθότι, όπως είπε, υπάρχουν ακόμα πτέρυγες που δεν έχουν ακόμα αποσαφηνίσει αν επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, αναφέροντας χαρακτηριστικά τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.. Είπε χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να απαντήσει σε ένα ουσιαστικό ερώτημα, αν η προσπάθεια που καταβάλλει για δραστική μείωση του χρέους αποτύχει τι θα έκανε σε αυτή την περίπτωση και πως θα χρηματοδοτείτο η χώρα. Ή θα χρειαζόταν να επιστρέψει ικέτης στην τρόικα ή θα επέστρεφε στη δραχμή για να χρηματοδοτήσει – πληθωριστικά – τα ελλείμματα που είχε δημιουργήσει ο ίδιος».

Κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως είναι «ανειλικρινής», αφού δεν έχει αποσαφηνίσει αν δέχεται ή όχι τις θέσεις Λαφαζάνη. «Πρέπει να απαντήσει ο κ. Τσίπρας αν ο κ. Λαφαζάνης είναι φετίχ για τον ΣΥΡΙΖΑ» συμπλήρωσε. Απέφυγε πάντως να δώσει συνέχεια στα σχόλια του κ. Λαφαζάνη περί «ραγιαδισμού».