Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει αύριο, Τετάρτη 26 Μαΐου, μια άτυπη έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών, η οποία θα έχει ως αντικείμενό της τη Λευκορωσία. Αυτό αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το Μινσκ κατηγορείται ότι έκανε την Κυριακή (23/05) μια πειρατεία σε μια επιβατική πτήση της Ryanair, αναγκάζοντάς την να προσγειωθεί στη λευκορωσική πρωτεύουσα, ώστε οι Αρχές εκεί να μπορέσουν να συλλάβουν τον διαφωνούντα Ρομάν Προτασέβιτς, έναν 26χρονο δημοσιογράφο που επέβαινε στο αεροπλάνο.

«Θα συνεδριάσουμε αύριο», δήλωσε ένας διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο, μια πληροφορία που επιβεβαιώθηκε από δύο άλλες διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αυτή η συνεδρίαση του ΣΑ, που θα είναι διαδικτυακή, ζητήθηκε από τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Εσθονία, ανέφεραν οι διπλωμάτες.

Ο Μπάιντεν θα θέσει τα θέματα της Λευκορωσίας και της Ουκρανίας

Επίσης, όπως δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, θα συζητήσει την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της Ryanair και τη σύλληψη εντός αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου τον επόμενο μήνα, στη σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Μπάιντεν σκοπεύει να θέσει στον Πούτιν και το θέμα της Ουκρανίας.

Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί επέκριναν τον Μπάιντεν επειδή συμφώνησε να συναντηθεί με τον Πούτιν παρά την προκλητική συμπεριφορά της Ρωσίας στην περιοχή. Η Ψάκι σχολίασε ότι αυτή η κριτική είναι άστοχη.

«Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δεν φοβάται να ορθώσει το ανάστημά του στους αντιπάλους μας και να χρησιμοποιήσει μια στιγμή αυτοπρόσωπης διπλωματίας για να αναφερθεί σε τομείς για τους οποίους ανησυχεί και να αναζητήσει ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς στους οποίους έχουμε αμοιβαία συμφωνία», δήλωσε.