«Με απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, έχει εγκριθεί η ενεργοποίηση σχετικού υποπρογράμματος για τον εκσυγχρονισμό του οπλικού συστήματος MLRS (πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών) και βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείο Εθνικής Άμυνας» τόνισε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, με θέμα «Προοπτική αναβάθμισης εκτοξευτών για τους M270 MLRS ή προμήθειας αναβαθμισθέντων αντίστοιχων αυξημένου ωφελίμου βεληνεκούς».

Όπως τόνισε το μέλος της κυβέρνησης, «κατόπιν εγκεκριμένης Μελέτης Ολοκληρωμένης Πρότασης Υποπρογράμματος με τίτλο «Βελτίωση Δυνατοτήτων Πυροβολικού Μάχης», καθορίζονται τα εξοπλιστικά προγράμματα οπλικών συστημάτων, μέσων και υλικών Πυροβολικού Μάχης, όπου περιλαμβάνεται ο εκσυγχρονισμός του οπλικού συστήματος MLRS, καθώς και η προμήθεια ρουκετών και πυραύλων μακρού βεληνεκούς».

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού, ανέφερε ο υπουργός, «έχει σχεδιάσει την επαύξηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Πυροβολικού Μάχης, με βάση τις καταγεγραμμένες επιχειρησιακές απαιτήσεις και οποιαδήποτε λύση εξυπηρετεί τον εν λόγω σχεδιασμό, εξετάζεται και αξιολογείται διεξοδικά, συνεκτιμώντας τις εκάστοτε επιχειρησιακές και οικονομικές συνθήκες».

Το αμερικανικής κατασκευής πυραυλικό σύστημα πολλαπλής εκτόξευσης Μ270 ή (Πολλαπλός Εκτοξευτής Πυραύλων – ΠΕΠ) είναι ερπυστριοφόρος εκτοξευτής ρουκετών το οποίο κινείται με την βοήθεια πετρελαιοκινητήρα. Η παραγωγή του ξεκίνησε το 1980 και τερμάτισε το 2003. Κατασκευαστές ήταν οι Lockheed-Martin, Diehl BGT Defence, Aerospatiale.