Νέες γεωτρήσεις στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο A Haber, τονίζοντας προκλητικά πως στις συγκεκριμένες περιοχές η Τουρκία έχει «δικαιώματα και συμφέροντα» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ενώ επανέλαβε ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει ΑΟΖ.

«Όπως γνωρίζετε εμείς στην Μεσόγειο τα τελευταία τρία χρόνια κάναμε 8 βαθιές γεωτρήσεις. Οι τρεις σε πεδία που μας παραχώρησε η “Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου” και οι άλλες πέντε σε περιοχές της δικής μας υφαλοκρηπίδας. Εμείς από την αρχή λέμε το εξής. Πώς σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο εμείς σε εκείνες τις περιοχές έχουμε δικαιώματα και συμφέροντα» όπως είπε, παραβλέποντας το γεγονός ότι οι ενέργειες αυτές πραγματοποιούνται εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Παράλληλα το μέλος της κυβέρνησης Ερντογάν σημείωσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στα σχέδιά της, τασσόμενη παράλληλα υπέρ του διαλόγου και της σύγκλισης μιας διεθνούς συνόδου για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου. «Δεν υπάρχει περίπτωση υποχώρησης. Αλλά εμείς από τη μία μεριά δεν θέλουμε να φύγουμε από το τραπέζι και μάλιστα αυτές τις θέσεις μας γύρω από ένα τραπέζι, ενδεχομένως με τη μορφή μιας διεθνούς συνόδου, θέλουμε να τις συζητήσουμε και να διαπραγματευτούμε» ήταν τα λόγια του.

Αναφορικά με το Καστελόριζο, σημείωσε πως το νησί δεν διαθέτει ΑΟΖ και ότι υπάρχουν αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων που δικαιώνουν την Τουρκία, αποφεύγοντας όμως να ζητήσει κοινή προσφυγή.

«Οι θέσεις της Ελλάδας, γνωρίζετε πως είναι σχετικά με το νησί Καστελόριζο πού βρίσκεται πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα. Προβάλλει ένα τέτοιο ισχυρισμό δικαιώματος, λόγω ενός μικρού νησιού που απέχει περίπου 600 χιλιόμετρα. Υπάρχουν όμως αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων που υποστηρίζουν τις θέσεις μας Είτε πρόκειται για την διαφωνία μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας στο κανάλι είτε και στην περίπτωση μεταξύ Μάλτας και Λιβύης όπου υπάρχουν παρόμοιες διαφωνίες. Εκεί έχουν βγει αποφάσεις που υποστηρίζουν τις θέσεις μας» όπως είπε.