Επίσκεψη στο Γκελετζίκ, μια πόλη της Ρωσίας με μακραίωνη ελληνική παρουσία θα πραγματοποιήσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας αναμένεται να έχει εκεί συνάντηση με μέλη της ομογένειας, όπως αναφέρεται και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter του ΥΠΕΞ.

Επί της ουσίας πρόκειται για το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης του κ. Δένδια στη Ρωσική Ομοσπονδία όπου θα μεταβεί επίσης και στην Ανάπα, επίσης πόλη του βρίσκεται στα παράλια του βόρειου Εύξεινου Πόντου όπου βρίσκονται πολλοί Έλληνες που εδώ και αιώνες ασχολούνται κυρίως με το εμπόριο.

Να τονίσουμε ότι κατά την αρχαιότητα, ο κόλπος του Γκελεντζίκ ήταν βάση για μια μικρή ελληνική αποικία, που αναφέρονταν ως Τορικός στον Περίπλου που έγραψε ο εξερευνητής Σκύλαξ ο Καρυανδεύς που καταγόταν από τη Μικρά Ασία και έζησε μεταξύ 6ου και 5ου αιώνα π.Χ.. Αν και άγνωστο για τις ελληνιστικές πηγές, επανεμφανίζεται στις Ρωμαϊκές υπό την ονομασία Pagrae το 64 Π.Χ.

Η αποικία ξεκληρίστηκε από τους εισβολείς Ούννους, τους οποίους ακολούθησαν πολύ γρήγορα οι Ζυγοί. Κατά τον Μεσαίωνα, η ακτή είχε μια εμπορική σημασία για τους Γενουάτες Γκιζόλφι που ανέφεραν το παραθαλάσσιο χωριό ως Μαυρόλακα. Πριν η Ρωσία εξασφαλίσει την ακτή με την Συνθήκη της Ανδριανούπολης (1829), διεξαγόταν στην περιοχή δουλεμπόριο μεταξύ των κατοίκων των βουνών της περιοχής και την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Δεδομένου ότι οι Κιρκάσιες καλλονές γινόταν αντικείμενο εμπορίου για χρυσό και άλλα εμπορεύματα πριν τις κλείσουν στα Τουρκικά σαράγια, ο χώρος της αγοράς έγινε γνωστός και ως «Γκελεντζίκ» (που σημαίνει κατά κυριολεξία «λευκές νύφες»). Το 1831, ένα από τα πρώτα φρούρια στην ακτογραμμή της Μαύρης Θάλασσας ιδρύθηκε στο Γκελεντζίκ.

Με το ξέσπασμα του Κριμαϊκού Πολέμου το φρούριο ανατινάχτηκε και εγκαταλείφθηκε, αλλά δημιουργήθηκε ξανά από τους Κοζάκους το 1864, με το πέρας των εχθροπραξιών μεταξύ των Ρώσων και των Κιρκασίων, και έγινε γνωστή ως Στάνιτσα του Γκελεντζίκ. Η πόλη του Γκελεντζίκ ενσωματώθηκε το 1915. Στην διάρκεια της Σοβιετικής περιόδου, το Γκελεντζίκ αναπτύχθηκε ως θέρετρο με ιαματικές πηγές