Για την Τουρκία μίλησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σε συνέντευξή του την Τετάρτη (5/5) διαμηνύοντας πως «δεν είμαστε πια όμηρός της στο μεταναστευτικό».

Ο υπουργός έκανε λόγο για ξεκάθαρη απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα και κλείσιμο θεμάτων που προσπαθεί να ανοίξει η Άγκυρα από την Ελλάδα αναφέροντας «νομίζω η ελληνική κυβέρνηση έχει απαντήσει ξεκάθαρα στην τουρκική επιχειρηματολογία και στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα. Έχει κλείσει αυτό το θέμα που κάθε φορά ανεπιτυχώς η Τουρκία προσπαθεί να ανοίξει».

«Η διεθνής νομιμότητα ξεκάθαρα καθορίζει τον χαρακτήρα της μουσουλμανικής μειονότητας που υπάρχει σε συγκεκριμένες περιοχές της Θράκης» υπογράμμισε ο Νότης Μηταράκης στον ΣΚΑΪ.

«Από εκεί και πέρα η Τουρκία γενικά εφαρμόζει μια πολιτική ως προς το άνοιγμα μετώπων» σημείωσε και πρόσθεσε πως το γεγονός πως τους τελευταίους 12 μήνες στο μεταναστευτικό, οι ροές από την Τουρκία χάρις τις ελληνικές προσπάθειες έχουν μειωθεί κατά 96%, έχει καταρρίψει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στις σχέσεις της με την ΕΕ.

«Και νομίζω έδωσε έναν άλλο τόνο στην επίθεση Ζαν Μισέλ- Φον ντερ Λάιεν στην Άγκυρα παρά την ιστορία με το sofa-gate. Έδωσε ξεκάθαρα την εικόνα ότι η Ευρώπη δεν είναι όμηρος της Τουρκίας στο μεταναστευτικό, όπως ήμασταν τα προηγούμενα χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων.