Την άποψη ότι μια ριζική αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να προηγηθεί της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας εκφράζει με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα», ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συστατικά για μια ριζοσπαστική αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι:

– Θεσμοθέτηση μονοεδρικών εκλογικών περιφερειών.

– Κατάργηση του σταυρού προτίμησης αλλά διατήρηση στον πολίτη της αξιολόγησης και επιλογής προσώπων.

– Σύστημα απλής αναλογικής στην κατανομή εδρών, μέσα από μια ευρεία εκλογική περιφέρεια που θα πλαισιώσει τις μονοεδρικές, εντός της οποίας θα καθορίζεται η σειρά εκλογής με βάση την επιλογή των πολιτών και όχι της κάθε ηγεσίας.

«Επί 40 έτη ζήσαμε συστήματα ενισχυμένης αναλογικής γιατί οι κυβερνήσεις συνεργασίας ήταν κάτι αδιανόητο», αναφέρει χαρακτηριστικά και τάσσεται υπέρ της απλής αναλογικής. Επισημαίνει δε ότι «η Ελλάδα έχει εισέλθει αμετάκλητα στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας» και σημειώνει ότι «πλέον η ενισχυμένη αναλογική τρέφει μόνο τον πελατειασμό και τον λαϊκισμό, ενώ οδηγεί σε δεύτερες, επαναληπτικές εκλογές».

Το πρώην κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να προηγηθεί της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, διότι μόνον έτσι:

– «Ο κ. Σαμαράς θα υποχρεωθεί να συναινέσει σε μια πραγματική προοδευτική μεταρρύθμιση, αλλιώς αν απροϋπόθετα εξασφαλίσει για άλλους 18 μήνες την παραμονή της ακροδεξιάς ηγετικής του ομάδας στο κέντρο της κυβέρνησης και τη δυνατότητα να ολοκληρώσει τις διευθετήσεις για την εξυπηρέτηση των κρατικοδίαιτων ολιγαρχικών συμφερόντων, τότε επικαλούμενος δήθεν αντιδράσεις βουλευτών, δεν θα έχει λόγο να συμφωνήσει σε μια τέτοια αλλαγή»

– «Ο κ. Τσίπρας θα βρεθεί απέναντι στον καθρέπτη των αρχών της παράταξής του, χωρίς να μπορεί να κάνει χρήση των μεθόδων του πολιτικού χαμαιλεοντισμού».

– «Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα θέσει το εθνικό, πολιτειακό και παραταξιακό συμφέρον πάνω από το προσωπικό του».