Φουντώνει το διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει του έκτακτου τετ α τετ Ερντογάν – Δένδια μετά από αιφνιδιαστική πρόσκληση του Τούρκου Προέδρου.

Το γεγονός ότι η επαφή γίνεται σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο καταδεικνύει, ότι ο Ερντογάν επιχειρεί να υπονομεύσει ευθέως τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον τούρκο ομόλογό του που θα ακολουθήσει στη συνέχεια, καθώς καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει πρόθεση να υποχωρήσει στις απαιτήσεις της και όπως όλα δείχνουν θα κινηθεί στη σκληρή γραμμή, επιμένοντας στις διεκδικήσεις της και επιχειρώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα.

Την ίδια ώρα, καθίσταται σαφές ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα στείλει τα μηνύματά του στον Νίκο Δένδια για να τα ακούσει ο τελικός αποδέκτης που δεν είναι άλλος από τον πρωθυπουργό, καλλιεργώντας εμμέσως το έδαφος για μία συνάντηση κορυφής. Το γεγονός, ότι η νέα εξέλιξη έρχεται λίγες μόνο ώρες μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν για Ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο, με τις οποίες απειλεί ακόμη και με επέμβαση της Τουρκίας στη Μεγαλόνησο είναι δηλωτικό του κλίματος που επικρατεί.

Η επιδίωξη της ελληνικής πλευράς

Σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά επιχειρεί να διατηρηθούν πάση θυσία οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, αφενός για λόγους αποφυγής της έντασης και αφετέρου επειδή θέλει να γνωρίζει τις προθέσεις της άλλης πλευράς. Άλλωστε, ήδη το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ανοίξει κύκλο συζήτησης γύρω από την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με τη συμμετοχή και διπλωματών ενόψει και του 63ου γύρου των διερευνητικών επαφών.