Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα οδηγείται σε ένα νέο μνημόνιο είναι ο γραμματέας του κόμματος ΜέΡΑ 25, Γιάννης Βαρουφάκης. Μιλώντας σήμερα στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο πολιτικός αρχηγός είπε χαρακτηριστικά ότι «το πέμπτο μνημόνιο είναι ante portas. Είναι σίγουρο ότι έρχεται. Είναι απαραίτητο να γίνει κούρεμα του ιδιωτικού χρέους. Θα εξαρτηθεί το μέλλον της χώρας από τον τρόπο με τον οποίο θα κουρευτεί ή δεν θα κουρευτεί. Όταν έμαθα ότι ο κ. Τσίπρας θα ανακοινώσει το οικονομικό του πρόγραμμα έβγαλα μια ανακοίνωση στο Twitter. Προέβλεψα ότι εάν ο κ. Τσίπρας βγάλει έναν ακόμα ωραίο λόγο για την ανάγκη να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος, χωρίς να μας πει τι θα κάνει με τον «Ηρακλή», τότε καλύτερα να μη μιλήσει. Το σχέδιο «Ηρακλής» είναι η κινητήρια δύναμη του ιδιωτικού χρέους στην Ελλάδα. Αδύνατον να προστατευθεί η πρώτη κατοικία και να κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος εάν δεν σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία. Αν δεν είσαι διατεθειμένος να καταργήσεις τον «Ηρακλή» δεν μπορείς να μιλάς για κούρεμα του ιδιωτικού χρέους και προστασία α΄ κατοικίας». Πρόσθεσε δε, ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν προσποιείται. Είναι ταγμένη στο πρόγραμμα «Ηρακλής» και στο να μη κουρευτεί το ιδιωτικό χρέος. Είναι σε απόλυτα λάθος δρόμο αλλά είναι ειλικρινής».

Κατά τον ίδιο, «το κούρεμα του χρέους θα γίνει. Όταν ένα χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, κουρεύεται. Είναι αρχή. Το ερώτημα είναι ποιος επωφελείται. Οι συνεχείς ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών επιβαρύνουν το δημόσιο. Οι επόμενες γενιές χρεώνονται αυτό το κούρεμα. Το θέμα είναι πως θα γίνει το κούρεμα χωρίς οι υπεραξίες να φύγουν στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα συμφέροντα στο Eurogroup προωθούν τα ταμεία (funds). Ο Ηρακλής σχεδιάστηκε στις Βρυξέλλες. Εφαρμόστηκε στην Ιταλία όπου απέτυχε παταγωδώς και τώρα έρχεται να αποτύχει εδώ. Αλλά τα ταμεία θα κερδίσουν πολλά χρήματα. Χαμένη θα είναι η ελληνική κοινωνία και οι ελληνικές τράπεζες. Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε με το «ναι» σε όλα σε ότι έρχεται από το Eurogroup. Να μη παίρνουμε ως δεδομένο ότι λέει το Eurogroup».

Τέλος, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το ΜέΡΑ25 στήριξε την κυβέρνηση στην αρχή του κορονοϊού. «Τους είπαμε να δημιουργήσουν δίκτυο κέντρων μαζικών τεστ. Σε ένα βενζινάδικο σε κάθε γειτονιά να έχει ένα κουβούκλιο και να γίνονται μαζικά τεστ και να καταγράφονται. Όχι self-test» όπως είπε, χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία την η ιστορία με τα SMS. Δεν μπορεί να ανοίγεις το ΙΚΕΑ και να μην ανοίγεις το μικρομάγαζο της γειτονιάς», ενώ ζήτησε τη δημοσιοποίηση των πρακτικών από τις συσκέψεις της επιτροπής των ειδικών. «Πιστεύω στους επιστήμονες αλλά θα ήθελα να βλέπω τα πρακτικά των συζητήσεών τους. Απαράδεκτο ότι γίνονται κεκλεισμένων των θυρών και δεν μπορούμε να δούμε τι λένε» ήταν τα λόγια του.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.