Στη μέση διασταυρούμενων πυρών θα βρεθεί σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο οποίος θα ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων σχετικά με την τροπολογία για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

Η συζήτηση στην κοινοβουλευτική επιτροπή θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί και η ομιλία του κ. Χαρδούβελη αναμένεται στις 12 το μεσημέρι. Όλα δείχνουν πως ο υπουργός θα δεχθεί σωρεία επικρίσεων για τον ΕΝΦΙΑ, καθώς τόσο οι ρυθμίσεις για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, όσο και οι ρυθμίσεις για τις εκπτώσεις και απαλλαγές, δεν ικανοποίησαν, αφού ήταν δυσανάλογα ισχνές με τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να κρατήσει την ίδια στάση που ακολούθησε στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό του δημιούργημα και δεν θα απολογηθεί για αυτόν.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης αναμένεται αποφασισμένος στην περίπτωση που οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντιδράσουν στην τροπολογία να τους υπενθυμίσει πως ο Ν. 4223 για τον ΕΝΦΙΑ ψηφίσθηκε από τη Βουλή το Δεκέμβριο του 2013 με ψήφους των κομμάτων της συγκυβέρνησης, δηλαδή από τους ίδιους τους βουλευτές που σήμερα τον λοιδορούν και όχι από εκείνον, που από το Σεπτέμβριο του 2013 δημοσίως προειδοποιούσε για τις βλαπτικές επιπτώσεις της υπερ-φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας.

Σημειώνεται ότι ήδη υπάρχουν αντιδράσεις από 21 βουλευτές της ΝΔ που ζητούν την αποπομπή του Νίκου Καραβίτη από το υπουργείο οικονομικών.