Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, κ. Τζόζεφ Ρόμπινετ Μπάιντεν τζούνιορ, πήγε πολύ πέραν της εθιμοτυπίας, τόσο στο μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όσο και στο χθεσινοβραδινό τηλεφώνημά του με τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

Γράφει ο Δημήτρης Καιρίδης*

Η αντίστιξη με την αποτυχημένη, μέχρις στιγμής, προσπάθεια του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποκαταστήσει έναν απευθείας δίαυλο επικοινωνίας με τον Λευκό Οίκο, είναι έντονη και σημαντική. Είναι προφανές, ακόμα και στον πιο δύσπιστο και επιφυλακτικό παρατηρητή, ότι έχουμε μια σαφή μετατόπιση των Ηνωμένων Πολιτειών προς την Ελλάδα στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία.

Αυτό έχει να κάνει τόσο με τον ίδιο τον πρόεδρο Μπάιντεν, όσο και με το ευρύτερο αφήγημα στο οποίο βασίζει την εξωτερική του πολιτική. Σύμφωνα με αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιχειρήσουν κατά τη γνώμη μου τη συσπείρωση των δυτικών δημοκρατιών, μέσα στις οποίες εντάσσεται κατεξοχήν η Ελλάδα, σε αντίθεση με την ολοένα και πιο αυταρχική γειτονική μας Τουρκία.

* Δημήτρης Καιρίδης, Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας στον Β1 Βόρειο Τομέα Αθηνών – Καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών