Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία συνδέει την την επίθεση στο σχολικό συγκρότημα που φιλοξενείται το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά, με την Χρυσή Αυγή και καταδικάζει την ενέργεια αυτή.

Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά σε «επίθεση Χρυσαυγιτών στο σχολικό συγκρότημα που φιλοξενείται το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά» και ειδικότερα αναφέρεται ότι:
«Την μέρα που τιμούμε τα 70 χρόνια από τη θηριωδία των Ναζί και των συνεργατών τους, στην Κοκκινιά, οι σημερινοί εκπρόσωποι τους, επιλέγουν να θυμίσουν τη δική τους παρουσία. Αποδεικνύουν για ακόμα μια φορά ότι δεν έχουν καμία σχέση με την πατρίδα ούτε με την ιστορία της. Οι απόγονοι των συνεργατών των ναζί είναι άξιοι συνεχιστές τους».

Ο Τομέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΠΑΣΟΚ καλεί την Πολιτεία «να αποκαλύψει τους δράστες και να εγγυηθεί την ασφάλεια των μεταναστών μαθητών και των εθελοντών καθηγητών, του ΑΣΜΠ».

«Οι τραμπουκισμοί των Νεοναζιστών και εγκληματιών της Χρυσής Αυγής δεν πρόκειται να σταματήσουν την μεγάλη προσφορά των εθελοντών καθηγητών προς τους οικονομικούς μετανάστες, που αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στη πατρίδα μας, μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα, την ιστορία και τον πολιτισμό μας.

Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη θα υπερνικήσουν το μίσος, τον ρατσισμό και τον διχασμό», καταλήγει η ανακοίνωση.

Καταδικάζει την επίθεση και το υπουργείο Παιδείας

Την επίθεση καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το υπουργείο Παιδείας. Οι βανδαλισμοί που σημειώθηκαν, τονίζεται στο κείμενο, καθώς και η κλοπή υλικού που χρησίμευε στην πραγμάτωση της αποστολής του σχολείου, αποτελούν ντροπιαστικές πράξεις αλλά και ποινικά αδικήματα, τα οποία και θα αντιμετωπιστούν αποφασιστικά από τη Δικαιοσύνη. Το Υπουργείο επισημαίνει ότι θα συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

Στην ανακοίνωση, μεταξύ των άλλων, γίνεται αναφορά και στο έργο που συντελείται στο συγκεκριμένο σχολείο από εθελοντές εκπαιδευτικούς από το 2005 το οποίο είναι πραγματικά αξιέπαινο και υποδειγματικό. «Με βασική δουλειά τη διδασκαλία της ελληνικής σε μετανάστες αλλοδαπούς και πλήθος δραστηριοτήτων, βοηθά στην προσέγγιση των επιμέρους κοινοτήτων και στην ομαλή κοινωνική ενσωμάτωση όσων επωφελούνται από τη δραστηριότητά του. Ταυτόχρονα οι πολυπληθείς δραστηριότητές του αποτελούν φάρο ανθρωπιάς και πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο υπογραμμίζει ότι στηρίζει και επικροτεί τη λειτουργία του και διαμηνύει σε κάθε επίδοξο υπονομευτή της ομαλής, πολιτισμένης και ειρηνικής συμβίωσης πως θα βρίσκει απέναντί του την Πολιτεία με τρόπο απόλυτο.