«Ο διχασμός είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης και τον χρησιμοποιεί ως μέσο διαφυγής» ανέφερε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στην Ολομέλεια για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Το ΜέΡΑ25 «θα σταθεί ανάχωμα μέσα και έξω από τη Βουλή» λέγοντας «ένα μεγάλο “ΟΧΙ” στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διχάσει τους πολίτες» τόνισε ο γραμματέας του κόμματος. Χαρακτήρισε την κυβέρνηση «καφενείο» όπου όπως είπε «προβαίνει σε ένα νέο φακέλωμα».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφερόμενος στα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη είπε ότι «βλέποντας κανείς τηλεόραση θα μπορεί να νομίσει ότι τα Εξάρχεια άνοιξαν Franchise στη Νέα Σμύρνη, αλλά τίποτα τέτοιο δεν έγινε φυσικά. Απλώς ο κόσμος στη Νέα Σμύρνη βροντοφώναξε: δεν θα μας δέρνετε στις γειτονιές μας!». Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επιτέθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη λέγοντας πως ο τελευταίος «εξαπέλυσε συμμοριοποιημένες ομάδες Ειδικών Φρουρών εναντίον οικογενειών και ειρηνικών πολιτών». Στόχος της κυβέρνησης, είπε «είναι να διχάσει τους Έλληνες και τις Ελληνίδες στη χυδαία βάση: δικό σας θύμα – δικό μας θύμα». Καταλόγισε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι έχει διχάσει ακόμα και την ίδια την Αστυνομία, όπου οι δημοκρατικοί αστυνομικοί τραβάνε τα μαλλιά τους» αναφερόμενος στην ανακοίνωση που έχει εκδώσει η Δημοκρατική Ενωτική Κίνηση Αστυνομικών με τίτλο «Μην μας στοχοποιείτε άλλο» όπως και στην καταγγελία της Πρωτοβουλίας Αστυνομικών.

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 επέρριψε όμως ευθύνες και στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως «ο δικομματισμός είναι σύμμαχος της κυβέρνησης» καθώς ευνοεί την πόλωση, τον δυισμό, τον δικομματισμό. Επέκρινε τον πρωθυπουργό που δεν επέλεξε αύριο να απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση που του έχει καταθέσει και είπε πως προτιμά «να παρουσιάζεται ως διαγγελματικός ηγεμών. Αύριο εκτίμησε ότι αυτό που θα γίνεις την Ολομέλεια μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι «μια οπερέτα, μια κοκορομαχίας που στόχο έχει την κάλυψη του κ. Χρυσοχοΐδη» και κάλεσε τον κ. Αλέξη Τσίπρα να μην προσέλθει σε αυτή την συζήτηση.

Ο κ. Βαρουφάκης απευθύνθηκε και στο ΚΚΕ που δεν αποδέχθηκε την πρότασή του για κοινές δράσεις αγώνα λέγοντας ότι μας είπατε ότι «δεν θέλετε συμφωνίες κορυφής που να ξεπλένουν την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ με την ολιγαρχία. Ούτε εμείς την θέλουμε. Όμως, τώρα είναι η ώρα για συντονισμένη δράση εναντίον του κράτους-τρομοκράτη και αρπακτικού».

Το ΜέΡΑ25, ανέφερε ο γραμματέας του, «μαζί με τους νέους απορρίπτουμε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί έξω και επιμένει ενωτικά. Τείνουμε το χέρι και στους χειρότερους εχθρούς του πολιτισμού και της δημοκρατίας». «Ο κ. Μητσοτάκης», είπε, «θέλησε να μας αναγκάσει να διχαστούμε μεταξύ εκείνων που είναι με τον Δ. Κουφοντίνα και των άλλων που είναι εναντίον του». Για μας, τόνισε ο σκοπός είναι «να σκοτώσουμε την απειλή των συμμοριών που εσείς εκτρέφετε εντός του Κράτους είτε είναι το ΤΧΣ, είτε το Υπερταμείο, είτε η ΔΡΑΣΗ του κ. Χρυσοχοΐδη».

Σχετικά με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, ο Γ. Βαρουφάκης ανέφερε πως όσα θεσπίζονται για τα ΤΧΣ είναι «ύπουλα, ύποπτα και υπονομευτικά για το κοινωνικό συμφέρον». Το πρόβλημα για την δημόσια περιουσία, τόνισε «είναι η ίδια η κυβέρνηση ή, τέλος πάντων, η τρόικα και τα αρπακτικά που κινούν τα νήματά της.» Με το παρόν σχέδιο νόμου ανέφερε πως «η κυβέρνηση νομιμοποιεί συμμορίες που διασπαθίζουν τη δημόσια περιουσία». Παρέφρασε το Ταμείο Χρηματοδοτικής Συνοχής σε «Ταμείο Χυδαίας Συγκάλυψης» και πρόσθεσε πως το νομοσχέδιο αυτό είναι «ο προάγγελος του μεγάλου ριφιφί» με τη θέσπιση «του ακαταδίωκτου για ζημιές από συμμετοχή (όχι μόνο για ανακεφαλαιοποίηση-εκκαθάριση) σε “επένδυση”» και είπε πως γίνεται τώρα «για να χαρίσει η κυβέρνηση την Πειραιώς, με στόχο τη μείωση του μεριδίου του κράτους από 61,3% στο 30% χωρίς αντίκρισμα για το κράτος και χωρίς δυνατότητα παρέμβασης του εισαγγελέα».

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Γιάνης Βαρουφάκης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «έχει επιδοθεί σε απέλπιδα προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας, που την σιγοντάρουν τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης και δυστυχώς η τροϊκανή ΕΛΣΤΑΤ. Η οποία, όπως τόνισε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, τόλμησε να δείξει μείωση της ανεργίας στη χώρα -λέγοντας ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι στον ΟΑΕΔ σας κοροϊδεύουν, καθώς δεν είναι άνεργοι! Πριν από ένα χρόνο το ΑΕΠ ήταν 187,7 δισεκατομμύρια ευρώ» σημείωσε και προσέθεσε πως το ΜέΡΑ25 προειδοποιούσε πως θα μειωθεί τουλάχιστον κατά 10%, δηλαδή στα 169 δισεκατομμύρια και ο κ. Σταϊκούρας μιλούσε για 0% αρχικά και 3% έπειτα, δηλαδή 182 και 173 δισ. ευρώ και τελικά το ΑΕΠ βγήκε ότι είναι 165,8 δισ. ευρώ λέγοντας πως αυτά είναι «τα νέα Greek Statistics της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Συμπλήρωσε δε πως «ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει πως επί της ΕΡΕ ευημερούν οι αριθμοί και υποφέρουν οι άνθρωποι. Υπό την νέα ΕΡΕ κυβέρνηση, περάσαμε σε κάτι πιο ιλαροτραγικό: Υποφέρουν και οι άνθρωποι και οι αριθμοί!».