Για την Τουρκία και τις κινήσεις της αλλά και τις διερευνητικές επαφές μίλησε σε τηλεοπτική του συνέντευξη την Τρίτη (9/3) διεθνολόγος  και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Καιρίδης.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό είναι στο Αιγαίο ότι και να πει η Άγκυρα, τόνισε στον ΣΚΑΪ αναφερόμενος στις νέες προκλήσεις του τουρκικού υπουργείου Άμυνας για αποστρατικοποίηση ελληνικών νησιών.

Ο Δημήτρης Καιρίδης παράλληλα σημείωσε ότι οι δηλώσεις αυτές εντάσσονται στην στρατηγική της έντασης και τις υπονόμευσης των διερευνητικών επαφών, καθώς δεν έχει απαντήσει εδώ και τρεις εβδομάδες η Άγκυρα στην πρόσκληση της Αθήνας.

Αναφερόμενος στην απάντηση της Τουρκίας για ημερομηνία διερευνητικών εκτίμησε πως θα έρθει πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, λόγω των πιέσεων που της ασκούνται αλλά και της θέσης στην οποία βρίσκεται που δεν της επιτρέπουν να ανατινάξει τη διαδικασία.

Για την πάγια τακτική της Άγκυρας να διαχωρίζει το Καστελόριζο από τον ελληνικό κορμό, τόνισε ότι το σημαντικό είναι ότι κανείς δεν ακολουθεί Τουρκία, η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας ήταν αστραπιαία, ενώ η Αίγυπτος αναδιπλώθηκε διαψεύδοντας τις συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Κυκλοφόρησε ο νέος χάρτης από το Αιγυπτιακό ΥΠΕΞ που σταματάει την αδειοδότηση οικοπέδων ακριβώς στον 28ο μεσημβρινό και δεν το πάει ανατολικότερα, αφήνοντας την περιοχή μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής ΑΟΖ ως έχει, ανοριοθέτητη» επεσήμανε ο Δημήτρης Καιρίδης.

«Δεν χρειάζεται πανικός από ”καλοθελητές” πως η Τουρκία τα παίρνει όλα καθώς και η παλινδρόμηση ενθουσιασμού και απελπισίας» είπε και τόνισε ότι οι διαφορές με την Τουρκία είναι μαραθώνιος και απαιτεί στρατηγική, ψυχραιμία, επιμονή και υπομονή.

 Σε κάθε περίπτωση εξήγησε ότι κανένας στην περιοχή δεν θα αναγνωρίσει την Τουρκία ως ηγεμόνα και κανένας από τους «μεγάλους» παίκτες δεν θα της κάνει το χατήρι.