Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή, αναφέρθηκε τα λάθη και τα προβλήματα που παρατηρούνται στον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ).

«Επειδή έγινε εκτεταμένη αναφορά στον ΕΝΦΙΑ και όλοι γνωρίζουμε ότι επηρεάζει όλες τις οικογένειες, έχουμε αναγνωρίσει πολλά λάθη που έχουν γίνει και προσπαθούμε να τα διορθώσουμε», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών και συνέχισε:

«Ήδη, μάλιστα, προ ενός μηνός, επιλήφθηκα του θέματος και διόρθωσα πολλά λάθη τα οποία δεν έχετε δει καν και αφορούν περίπου 2 εκατ. κόσμο. Χρειάζεται πολλή δουλειά, δεν είναι εύκολο, αλλά θα το κάνουμε».
Όσον αφορά τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, υπογράμμισε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγονται με αυτό είναι κυρίως διαρθρωτικού χαρακτήρα, επαναλαμβάνοντας πως το μεγαλύτερο τμήμα της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη συντελεστεί και ζητώντας συναίνεση.

«Σας ζητώ να πράξετε το αυτονόητο. Αυτό που είναι ξεκάθαρο στους πολίτες και που αποτελεί κοινή λογική. Δηλαδή, να βάλει η χώρα σε τάξη τα δημόσια οικονομικά της και να εξασφαλίζει έτσι την πορεία της στο μέλλον χωρίς εξαρτήσεις. Αυτό το λογικότατο και απλό είναι μια προοδευτική πολιτική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν νοείται η υπεράσπιση φόρων υπέρ τρίτων, να δωρίζουμε κόλλυβα με τα λεφτά των άλλων», σχολίασε ακόμα ο υπουργός, προβάλλοντας ως παράδειγμα της προοδευτικότητας του πολυνομοσχεδίου, μεταξύ άλλων, την πρόβλεψη για την πλήρη χαρτογράφηση του αιγιαλού.

«Η χαρτογράφηση αυτή αποτελεί απαραίτητο εργαλείο για την ανάσχεση της σημερινής παραβατικότητας. Μια παραβατικότητα που στερεί έσοδα από την Κεντρική Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και βλάπτει το περιβάλλον. Είναι μια προοδευτική πολιτική», υποστήριξε.

Ο υπουργός Οικονομικών, πριν την έναρξης της ομιλίας του στη Βουλή, κατέθεσε ορισμένες προσθήκες και νομοτεχνικές βελτιώσεις.