Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός φέρνει τις επόμενες εβδομάδες νομοσχέδιο που θα προστατεύει τους παραγωγούς από τις αθέμιτες πρακτικές των προμηθευτών.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βασίλη Κόκκαλη για την προστασία του αγροτικού εισοδήματος και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης των παραγωγών, είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι το νομοσχέδιο που θα καταθέσει το επόμενο διάστημα, θα επιτρέπει στους αγρότες μας να ενισχύσουν ουσιαστικά τη διαπραγματευτική τους σχέση και θα υποχρεώνει την ύπαρξη σαφών και ξεκάθαρων όρων στις συμφωνίες που θα συνάπτονται μεταξύ αυτών και των αγοραστών για τα προϊόντα τους.

Όπως σημείωσε, θα ορίζει «συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα πληρωμών τα οποία θα τους επιτρέπουν να προγραμματίσουν τη δραστηριότητά τους και βεβαίως τη συνολική πορεία τους».

Σύμφωνα με τον κ. Λιβανό, «το νομοσχέδιο θα προβλέπει έναν συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο οποίος θα εξασφαλίζει ουσιαστικά και την τήρηση των όρων που θα μπαίνουν από το νομοσχέδιο, και άρα, την εφαρμογή τους». Εύχομαι, όταν θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο στην ολομέλεια, να το υπερψηφίσετε, είπε στον ερωτώντα βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Λιβανός.

Από την πλευρά του, ο κ. Κόκκαλης πρότεινε:

  • να προβλεφθεί η υποχρεωτικότητα των γραπτών συμβάσεων στην πώληση αγροτικών προϊόντων,
  • να προβλέπεται ποινή σε αυτόν ο όποιος αρνείται να εφαρμόσει τη γραπτή σύμβαση,
  • να μπει ρήτρα, ώστε να μην πωλείται κάτω από το κόστος παραγωγής ένα αγροτικό προϊόν,
  • να προβλεφθεί ο έλεγχος των τιμών και
  • να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση των παραγωγών με χώρους αποθήκευσης και άλλα μέτρα.