Σε παράλληλους άξονες κινείται η στρατηγική του Μαξίμου για να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργήσει στους πολίτες – εδώ και σχεδόν ένα χρόνο – η πανδημία, ανατρέποντας την καθημερινότητά τους και πιέζοντας ασφυκτικά τα οικονομικά τους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση επιχειρεί το τρίτο lockdown να είναι πιο αποτελεσματικό και εάν είναι δυνατόν το τελευταίο, περιορίζοντας τη διασπορά του κορονοϊού και δίνοντας ανάσα στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία πιέζονται ασφυκτικά από τις αυξανόμενες εισαγωγές.

Συγχρόνως, προσπαθεί να «τρέξει» το εμβολιαστικό πρόγραμμα, προκειμένου την Άνοιξη να έχει δημιουργηθεί ένα πρώτο «τείχος ανοσίας» που θα επιτρέψει την σταδιακή επαναφορά σε μία σειρά από οικονομικές δραστηριότητες.

Μέχρι τότε, θα συνεχίσει να παρέχει «οξυγόνο» σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους που βρίσκονται επί μήνες στην «εντατική» επικαιροποιώντας τα μέτρα στήριξης για τους πληττόμενους κλάδους. «Πιστεύω ότι τον Απρίλιο η κατάσταση θα βελτιωθεί σε ό,τι αφορά στη μεταδοτικότητα του ιού. Δρομολογούμε ήδη ένα πρόγραμμα εμβολιασμού που επικεντρώνεται στους ηλικιωμένους άνω των 60 και σε όλους όσοι ταλαιπωρούνται από υψηλού κινδύνου υποκείμενα νοσήματα, εκείνες τις ομάδες, δηλαδή, που προσθέτουν πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Τον Απρίλιο, εξάλλου, οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα θα έχουν βελτιωθεί», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

«Βράζουν» Αθήνα – Αχαΐα, σταθερή η Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, εντείνεται η ανησυχία για το κέντρο της Αθήνας, καθώς για ένα ακόμη 24ωρο καταγράφηκαν τα περισσότερα κρούσματα. Συγκεκριμένα, από τις 698 νέες μολύνσεις του κορονοϊού στη χώρα, οι 323 εντοπίστηκαν στο λεκανοπέδιο, 56 είχε η Θεσσαλονίκη που παραμένει σε σταθερή κατάσταση, ενώ ανοδική τάση εμφανίζει η Αχαΐα, η οποία κατέγραψε 62 νέα κρούσματα, με τον δείκτη των μολύνσεων ανά 100.000 πληθυσμού να παραμένει κοντά στο «επικίνδυνο» 20.

Ρεκόρ εμβολιασμού παρά τον χιονιά

Εξαιρετικά σημαντικό χαρακτήρισε το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, σε ποσοστό πάνω από 90%, προσήλθε κανονικά στο ραντεβού τους για τον εμβολιασμό έναντι της επιδημίας covid-19, παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Σήμερα μέχρι το απόγευμα είχαν εμβολιαστεί 25.000 άτομα, αριθμός που αποτελεί και ρεκόρ ημέρας εμβολιασμού από την πρώτη μέρα που ξεκίνησαν στις 27 Δεκεμβρίου. Συνολικά οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τους 550.000», ανέφερε.

Στη μάχη και τα mega εμβολιαστικά

Ενεργοποιήθηκε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σταθμών, το ένα είναι στην HELEXPO και το δεύτερο στη ΔΕΘ. Στην Αθήνα έχουν διενεργηθεί περισσότεροι από 1400 εμβολιασμοί και 600 στην Θεσσαλονίκη, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη, οι δύο μεγάλοι αυτοί σταθμοί θα διενεργούν 5.500 εμβολιασμούς καθημερινά ο καθένας. Και τα δύο αυτά κέντρα, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, έχουν δωρεάν parking – στην Αθήνα στο εμπορικό avenue και στην Θεσσαλονίκη στο χώρο της Διεθνούς Έκθεσης. Έχουν κλειστεί μέχρι στιγμής 235.000 ραντεβού για τις ηλικίες 60-64 και 150.000 ραντεβού για τις ηλικίες 75-79.

Προτεραιότητα αποκτούν οι ευπαθείς ομάδες

Επισημαίνεται ότι δύο μεγάλες κατηγορίες εντάσσονται στην προτεραιοποίηση της λίστας του μαζικού εμβολιασμού. Η πρώτη αφορά τα νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου, τα οποία προηγούνται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού της ηλικιακής ομάδας 75-79 και αφορούν όλες τις ηλικίες.

Το σύνολο αυτής της ομάδας είναι περίπου 270.000 άτομα και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει εντός του Μαρτίου. Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν άτομα αυξημένου κινδύνου, αφορά τα άτομα 18-59 και είναι περισσότερα αριθμητικά από την πρώτη ομάδα. Σε αυτή την κατηγορία θα υπάρξει ηλικιακό κριτήριο για τον εμβολιασμό και ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει μετά την ηλικιακή ομάδα 60-64.

Συνεπώς, εάν εξελιχθεί ομαλά η εμβολιαστική διαδικασία, ο Απρίλιος ίσως αποδειχθεί καθοριστικός για το μέλλον της υγειονομικής κρίσης και για το λόγο αυτό απαιτείται πειθαρχία στα μέτρα και διαρκής εγρήγορση για να απομονωθεί ο όποιος αστάθμητος παράγοντας μπει εμβόλιμα και απειλήσει να ανατρέψει τον κυβερνητικό προγραμματισμό.