Θα καθυστερήσει σύμφωνα με πληροφορίες λίγο ακόμη η τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος αυτές τις ημέρες προσπαθεί να βάλει μια τάξη στα σοβαρά εσωτερικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες πριν την ορκωμοσία του και ακολούθως να ξεκινήσει τον γύρο των επαφών με τους ξένους ηγέτες.

Εδώ και αρκετά εικοσιτετράωρα πάντως οι διπλωματικές υπηρεσίες μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και αμερικανικού προεδρικού γραφείου βρίσκονται σε συνεννόηση για τον προσδιορισμό της ημερομηνίας του τηλεφωνικού ραντεβού, καθώς δεν θα είναι μονάχα εθιμοτυπικό προκειμένου ο κ. Μητσοτάκης να ευχηθεί «καλή επιτυχία» στον κ. Μπάιντεν, αλλά θα επεκταθεί και σε συζήτηση για το ευρύτερο πλαίσιο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της συνεχιζόμενης τουρκικής προκλητικότητας.

Από ελληνικής πλευράς, τις επαφές κάνει η πρέσβης μας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σε συνεννόηση με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού για ζητήματα Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, Θανάση Μπακόλα.